EZ werkt aan internationalisering KMO’s en toegang tot financiering

11 EZ werkt aan internationalisering KMO's

PARAMARIBO – Het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft een driedaagse train de trainers project georganiseerd om de internationalisering van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) te bevorderen en hun toegang tot financiering te verbeteren. De training, getiteld ‘Increasing Internationalization of SMEs in Suriname and Guyana’, was gericht op het vergroten van de exportmogelijkheden en de concurrentiepositie van deze bedrijven op de internationale markt. Vijfentwintig deelnemers ontvingen op 6 september hun certificaat na afloop van de training, die plaatsvond in de zaal van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

 

Onderdirecteur Interne Markt, Sarita Vyent-Jaggeswar, wees de deelnemers erop dat zij met hun kennis en inzet voor het ontwikkelen van ondernemerschap bijdragen aan de groei en transformatie van bedrijven. “Ik weet zeker dat de connecties die u tijdens de training hebt opgebouwd en de vragen die u hebt gesteld, een meerwaarde voor u zullen zijn”, merkte de onderdirecteur op. Volgens haar weten we allemaal dat KMO’s  de ruggengraat van elke economie zijn en in Suriname en Guyana spelen de KMO’s een belangrijke rol in innovatie en ontwikkeling van de economie. Internationalisering van de KMO’s zal nieuwe wegen openen, niet alleen voor bedrijven maar ook voor de Caribische regio als geheel. De KMO’s worden voorbereid in onder andere hoe ondernemers de buitenlandse markt kunnen betreden en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd kunnen aanpakken, hoe zij financierings-/investeringsbehoeften op buitenlandse markten kunnen schatten en wat het belang daarvan is, voordat zij kunnen exporteren en export gereed zijn.

Onderdirecteur Vyent wees de deelnemers ook erop dat internationalisering nieuwe kansen biedt, maar ook uitdagingen voor bedrijven. “U als aankomende trainers hebt belangrijke stappen gezet in de richting om deze bedrijven te begeleiden bij het succesvol betreden van internationale markten.” Zij richtte zich tot de deelnemers van de training en prees hen voor de belangrijke stappen die ze hebben gezet om bedrijven te begeleiden bij het succesvol betreden van internationale markten. Tijdens de training hebben de participanten kennis opgedaan over uiteenlopende onderwerpen, waaronder de voordelen van internationalisering voor de KMO’s in de lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), waarvan Suriname lid is. Volgens Vyent zullen de opgedane tools, strategieën en inzichten zeker bijdragen aan de groei van hun capaciteiten. …[+]