Nieuwe dinosaurus ontdekt in Spanje

4 Nieuwe dinosaurus ontdekt in Spanje

MADRID  –  In Spanje is een tot nu onbekende dinosaurussoort aangetroffen: de Qunkasaura pintiquiniestra was een enorme herbivoor met een lange nek, 20 meter lang en 15 ton zwaar, die ruim 75 miljoen jaar geleden leefde. Dat schrijven wetenschappers uit Spanje en Portugal in het vakblad Nature Communications Biology.

De vondst levert specialisten belangrijke inzichten op over dinosaurussen, die 66 miljoen jaar geleden uitstierven. De aanwezigheid van de Qunkasaura wijst erop dat Europa, anders dan tot nu toe werd aangenomen, “in het late Krijt een smeltkroes was van inheemse en geïmmigreerde sauropoda was”.

De algemene opvatting tot nu was dat “bijna alle Europese titanosaurussen behoorden tot het inheemse geslacht Lirainosaurus, die zich van het einde van het Krijt tot hun uitsterven geïsoleerd in Europa ontwikkelden”, schreef medeauteur Francisco Ortega. De nieuwe vondst toont nu aan dat tegen het einde van het Krijt titanosaurussen naar Europa geëmigreerd zijn.

De fossielen van de Qunkasaura werden aangetroffen in Lo Hueco, ongeveer 200 km ten zuidoosten van Madrid. Het is een van de compleetste skeletten van sauropoda dat ooit in Europa gevonden is.

De naam voor het exemplaar verwijst naar de vindplaats – Lo Huenco bevindt zich in de provincie Cuenca – en ‘saura’ slaat zowel op het Latijnse woord voor schildpad als de schilder Antonia Saura. En Pintiquiniestra is de naam van een reusachtige koningin uit Miguel de Cervantes’ “Don Quixote”.

Lo Hueco geldt sinds de ontdekking ervan, bij de bouw van een hogesnelheidslijn in 2007, als een van de belangrijkste paleontologische vindplaatsen voor het Late Krijt in Europa. Er werden al meer 12 duizend fossielen opgegraven, van dinosaurussen, maar ook van schildpadden en krokodillen. Er is nog veel te ontdekken: medeauteur Ortega weet dat er nog overblijfselen te vinden zijn van zeker één exemplaar. (HLN)…[+]