Amerikaanse minister van Financiën ziet geen ‘rood sein’ voor financieel systeem

3 Amerikaanse minister van Financiën ziet geen

NEW YORK  –  De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, ziet geen “rood sein” voor het financiële systeem, na de stevige koersverliezen op de beurs van afgelopen week. De koersen daalden mede vanwege zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie en arbeidsmarkt.

Volgens Yellen blijft de banengroei in de Verenigde Staten solide en maakt de Amerikaanse economie een zogeheten “zachte landing”, zegt ze tegen persbureau Bloomberg. Daarbij koelt de economie wel af, maar blijft een diepe recessie uit.

Afgelopen vrijdag kwam opnieuw een tegenvallend banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Dat rapport wakkerde de zorgen over een mogelijke recessie in de VS aan. Op Wall Street gingen de hoofdgraadmeters flink omlaag. De S&P 500, een van de bekendste Amerikaanse beursindexen, leverde over de gehele week meer dan 4 procent in.

Techbedrijf NVIDIA kreeg vorige week dinsdag te maken met het grootste verlies op de Amerikaanse beurs ooit: de aandelenkoers daalde met 9,5 procent.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse centrale bank te lang heeft gewacht met de verlaging van de rente om een sterke afkoeling van de economie te voorkomen. Maar Yellen zegt dat de inflatie sterk is gedaald, terwijl er nog steeds goede economische groei is. “Dat is wat de meeste mensen een zachte landing zouden noemen.” Ze wijst daarbij op de stijgende lonen en het uitblijven van grote ontslagrondes in de VS.

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gaat later deze maand de rente verlagen. De vraag op de financiële markten is hoe hard de rente omlaaggaat. Bij een sterk afkoelende economie kan de Amerikaanse rente met 0,5 procentpunt omlaag. Kenners gaan in zijn algemeenheid uit van een verlaging van 0,25 procentpunt. (NU)

Fototekst: Minister Janet Yellen. (AFP)…[+]