Topman noemt situatie Volkswagen ‘alarmerend’ en roept op tot verandering

5

DUITSLAND – De situatie bij Volkswagen is alarmerend en er zijn grote veranderingen nodig om de Duitse autofabrikant te laten voortbestaan, zegt Volkswagen-topman Oliver Blume tegen de Duitse krant BILD. Volkswagen liet vorige week weten te overwegen fabrieken in Duitsland te sluiten. Volgens het autoconcern is er sprake van overcapaciteit, doordat er in Europa minder auto’s worden verkocht. Het zou voor het eerst zijn dat het bedrijf fabrieken sluit.

De plannen hebben tot grote onvrede onder het personeel geleid. Met de sluiting van fabrieken zouden ook veel banen verloren gaan. Woensdag hield Volkswagen een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Wolfsburg, om werknemers bij te praten over de bezuinigingsplannen. Honderden werknemers kwamen naar het hoofdkantoor om tegen de plannen te demonstreren.

Volgens Blume is de Europese autoverkoop nog lang niet hersteld van de coronacrisis. Ook komen er steeds meer Aziatische concurrenten op de automarkt. “De taart wordt kleiner en we hebben meer gasten aan tafel”, zegt Blume. Volgens de Volkswagen-topman staat de Europese auto-industrie voor een grote uitdaging.

Blume zegt wel trouw te blijven aan de Duitse thuismarkt. Volkswagen is al generaties lang een belangrijke werkgever en dat moet zo blijven, stelt hij. “We hebben werknemers van wie de grootvaders ook bij Volkswagen hebben gewerkt. Ik wil dat hun kleinkinderen dat ook kunnen.”

Volkswagen Group heeft ongeveer 300.000 werknemers in Duitsland. Daar vallen ook bijvoorbeeld de merken Audi, Skoda en SEAT onder. Zo’n 120.000 personeelsleden werken in Duitsland voor het merk Volkswagen. (NU.nl)…[+]