Cryptocurrency toevluchtsoord voor crimineel geld

7 Cryptocurrency toevluchtsoord voor

NRA vraagt om politieke wil om daar stokje voor te steken

 

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi staat voor de uitdaging om een helder politiek beleid te ontwikkelen ten aanzien van de snel groeiende rol van cryptocurrency in de financiële sector. Terwijl er strikte regels zijn voor gereguleerd geldverkeer, blijkt cryptocurrency, zoals Bitcoin (BTC), een aantrekkelijk middel voor het witwassen van crimineel geld. Dit wordt bevestigd in het laatste rapport van de National Risk Assessment (NRA), waarin de noodzaak wordt benadrukt om in te grijpen en de risico’s van virtuele valuta aan te pakken.

David Lewis, Managing Director van het consultancybureau Kroll AML, dat betrokken was bij het opstellen van het NRA-rapport 2.0, benadrukt dat de risico’s van cryptocurrency, zoals Bitcoin, niet mogen worden genegeerd. De sector in Suriname groeit snel en omvat cryptobedrijven die veel lijken op traditionele geldwisselkantoren, waar cryptovaluta kunnen worden omgezet in contant geld en andersom.

Echter, in Suriname ontbreekt momenteel regelgeving en toezicht op deze handel, wat de deur openzet voor fraude, piramidespelen en scams. Bekende gevallen zoals het ‘investeringsproject’ Pakky hebben geleid tot grote financiële verliezen voor burgers. De afwezigheid van duidelijke wetten en sancties maakt het moeilijk om deze fraudeurs aan te pakken, vooral omdat zij vaak gebruikmaken van contracten die investeerders vrijwaren van risico’s.

Volgens het NRA-rapport zou de overheid haar focus moeten richten op de rol die cryptocurrency speelt in het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme. Technieken zoals ‘mixing’, waarbij cryptocurrencies van verschillende gebruikers worden vermengd om het geld schoon te maken, zijn een populair middel voor criminelen om buiten het zicht van de autoriteiten te blijven. Daarnaast zijn online gokplatforms een ideale plek voor witwaspraktijken, waarbij fondsen worden ingezet of uitbetaald na enkele transacties.

Het gebrek aan gebruikersidentificatieprocedures op sommige platforms is een extra uitdaging die Suriname moet aanpakken. De NRA dringt er dan ook op aan dat er snel politieke wil en actie komt om de gevaren van cryptocurrency voor crimineel geldverkeer effectief tegen te gaan…[+]