Vermiste Amerikaanse wandelaar na een maand levend teruggevonden

4 Vermiste Amerikaanse wandelaar na een maand levend teruggevondensr

WASHINGTON  –  Een vermiste wandelaar in een Amerikaans nationaal park is na een maand levend teruggevonden, al was dat op het nippertje. Volgens een reddingswerker had de zoektocht geen dag langer mogen duren.

De 39-jarige Robert Shock werd op 31 juli voor het laatst gezien door andere wandelaars in het North Cascades National Park, in het noorden van Washington. De Amerikaan had geen spullen bij zich om te kunnen overnachten. Toen hij op 3 augustus nog steeds niet opgedoken was en zijn wagen achtergelaten teruggevonden werd in de buurt, ontstond dan ook grote bezorgdheid. Het was het begin van een zoektocht die bijna een maand duurde.

Pas op 30 augustus is de man teruggevonden, zo maakten de autoriteiten bekend. Dat gebeurde toen een reddingsteam een pad hersteld had en op de terugweg iets hoorden in de buurt van een rivier. “Het was niet direct duidelijk dat ze een persoon hadden gehoord, maar hun intuïtie was om het te onderzoeken, voor het geval dat”, schreef Jeff Kish, uitvoerend directeur van de non-profit Pacific Northwest Trail Association, in een post op Facebook.

Shock werd “half bewusteloos en blootgesteld aan de elementen” aangetroffen, aldus Kish. “Zijn situatie was nijpend.” Het team hield Shock enkele uren in leven tot reddingsteams arriveerden om hem naar een ziekenhuis te brengen. “Toen ons team Robert vond, was hij in staat om hen te vertellen dat hij ongeveer twee weken op die exacte plek heeft vastgezeten”, schreef Kish nog.

Volgens de hulpdiensten werd Shock “levend en wel” teruggevonden, maar volgens Kish klopt dat niet. “Ze vertellen het niet juist. Degenen die betrokken waren bij de reddingsactie zijn ervan overtuigd dat Robert nog maar een dag te leven had voordat de uitkomst van de zoektocht veel tragischer zou zijn geweest.” (De  Telegraaf)

Fototekst: De 39-jarige Robert Shock. (Facebook Jeff Kish)…[+]