VP gebruikt schuttingtaal Oost-west verbinding langer dan 12 uur gebarricadeerd

4 VP gebruikt

PARAMARIBO – Vicepresident Ronny Brunswijk is gisteren hevig boos geworden nadat actievoerders hem hadden uitgejouwd. “Un denki mi na wan fucking vriendje no, un no wan arki mo gwe dang un sref los a probleem op”,  riep de vicepresident uit nadat hij de bewoners van Albina had toegesproken. Deze bewoners hadden de Oost-Westverbinding ter hoogte van het Marwina Ziekenhuis voor meer dan 12 uur gebarricadeerd.

Nadat de vicepresident zijn toespraak had gehouden, maakten de bewoners duidelijk dat zij het niet eens waren met zijn woorden, waarop zij hem uitjoelden. De spanningen liepen hoog op, en de demonstranten staken zelfs een autowrak dat ze gebruikten voor de blokkade in brand. De barricade werd uiteindelijk pas rond 15.00 uur opgeheven.

Brunswijk verklaarde dat de regering aan een oplossing werkt en dat er gesprekken zullen plaatsvinden met de EBS, SWM en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen om snel verlichting te brengen. De actievoerders wilden echter niets horen van deze toezeggingen en toonden hun ongenoegen door de vicepresident uit te fluiten. Minister Kenneth Amoksi, die ook aanwezig was, vertelde de actievoerders dat problemen via dialoog moeten worden opgelost en niet door confronterende acties. Samen met de districtscommissaris van Marowijne, de vicepresident en minister Amoksi werd er verder gesproken over de situatie in Albina.

Amoksi vermeldde dat er vorige week een nieuwe machine is geïnstalleerd om de stroomvoorziening te verbeteren. Toch hebben de bewoners van Albina nog steeds veel problemen, waaronder frequente stroomuitval en gebrek aan schoon drinkwater. De bewoners klagen dat door de stroomonderbrekingen veel van hun elektrische apparaten, zoals televisies en diepvriezers, kapot zijn gegaan. Een bewoner vraagt zich af wie voor de schade zal opdraaien.

Een vrouwelijke ondernemer uit Albina vertelde dat zij afhankelijk is van stroom om haar zaak draaiende te houden en dat elke dag zonder stroom inkomstenverlies betekent. Ook vertelde ze dat haar printer defect raakte door de stroomstoringen, wat haar hoge reparatiekosten heeft bezorgd. Winkeliers in het gebied moeten regelmatig bedorven vlees en vleesproducten weggooien door het gebrek aan betrouwbare stroomvoorziening. “Drie televisietoestellen van mij en een diepvries zijn kapot gegaan door de vele stroomonderbrekingen en ik vraag me af wie voor de kosten gaat opdraaien”, vraagt een bewoner zich af.

Daarnaast klagen de bewoners dat het gebrek aan drinkwater hen dwingt rivierwater te gebruiken, ondanks het feit dat ze elke maand hun stroom- en waterrekening betalen. Ook het Marwina Ziekenhuis kampt met problemen, waaronder een tekort aan personeel en basismaterialen zoals verbandmiddelen. De bewoners eisen dat de apotheek van het ziekenhuis goed bevoorraad wordt.

De politie moest op een gegeven moment assistentie vragen, waarop de Mobiele Eenheid naar het gebied werd gestuurd. Rond 13.00 uur arriveerde vicepresident Brunswijk in Albina om de bewoners toe te spreken. Hij benadrukte dat de hele wereld heeft gezien hoe er wordt omgegaan met de mensen van Albina en beloofde een oplossing. Toch bleven de bewoners verhit en boos. Brunswijk maakte duidelijk dat hij zou vertrekken als ze niet naar hem wilden luisteren en verder wilden regeren zonder zijn hulp…[+]