“2024 zal meer internationale bezoekers hebben dan voorheen”

6 2024 zal meer internationale

PARAMARIBO – In 2024 zullen meer dan het gemiddelde van 250.000 personen Suriname hebben bezocht. Dit zegt directeur van Toerisme, Rabinderdath Boeddha, tegen Times of Suriname. “Als we kijken naar het aantal mensen dat tot nu toe in 2024 al naar Suriname is afgereisd en het aantal dat de komende maanden nog zal bezoeken, zullen we ver boven het aantal van vóór de COVID-19-jaren uitkomen. Voor 2020 was het gemiddeld per jaar 250.000 personen, en vanwege COVID-19 was er de afgelopen jaren een enorme dip in het bezoekersaantal. Sinds 2022 is er een groei waargenomen, en nu, eindelijk in 2024, zullen we een nieuw piek aantal bereiken”,  aldus Boeddha.

Boeddha zegt dat dit een goed teken is voor Suriname en dat het groeiende aantal bezoekers betekent dat het toerisme in het land aan het toenemen is. “De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft recent nog gemeld dat er een economische groei van rond de 1,6% wordt waargenomen, en dat deze groei voornamelijk voortkomt uit horeca-gerelateerde sectoren, met name restaurants. Volgens SEOB heeft ook het luchttransport, met name het toenemende aantal bezoekers aan Suriname, bijgedragen aan deze groei. Dit is een goed teken voor Suriname, en het betekent meer dan ooit dat er inspanningen moeten worden gepleegd om de sector te ordenen”,  zegt de directeur.

Volgens Boeddha heeft het land ruim 26 jaar moeten wachten op wetten en standaarden voor de toerismesector. “Nu zijn er eindelijk al enkele wetten van kracht, en dit jaar zal de officiële toerismeautoriteit haar deuren openen. Er wordt verder gewerkt aan ordening in de sector, standaarden en regels voor touroperators en bedrijven die diensten aanbieden aan toeristen, en het vergemakkelijken van enkele cruciale diensten voor toeristen om hun verblijf aangenamer te maken. Wat verder ook belangrijk is, is het certificeren van lokale producten van bedrijven, zodat toeristen weten dat Surinaamse producten voldoen aan bepaalde standaarden en kwaliteiten en dat het veilig voor hen is om deze producten aan te schaffen”,  legt Boeddha uit.

Omdat veel touroperators en bedrijven die diensten willen aanbieden aan toeristen verlegen zitten om investeringskapitaal, wordt er volgens Boeddha momenteel met enkele lokale banken gewerkt aan het verstrekken van goedkopere leningen met voordelige rentepercentages, specifiek voor deze sector. Dit moet ondernemers in de toerismesector in staat stellen de nodige investeringen te doen…[+]