Chemische stoffen verhouden uit handen van kwaadwilligen

7 Chemische stoffen ver houden

SNA zal moeten optreden als waakhond

PARAMARIBO – Hoewel Suriname zelf geen stoffen produceert voor de vervaardiging van chemische wapens, importeert en huisvest het land wel chemische middelen die misbruikt kunnen worden om dergelijke wapens te maken. Deze stoffen worden voornamelijk gebruikt in de mijnbouw, landbouw en de medische sector. Om de nationale en internationale gemeenschap te beschermen tegen mogelijk misbruik van deze middelen, is de Suriname Non-Proliferatie Autoriteit (SNA) opgericht als waakhond.

De SNA zal zich niet alleen richten op het toezicht op deze chemische stoffen, maar ook op het opstellen van voorschriften en instructies met betrekking tot de rapportage, import, opslag, vervoer en gebruik van deze middelen. Daarnaast zal het orgaan controles uitvoeren bij opslagfaciliteiten om vroegtijdig potentiële risico’s en ongeoorloofde activiteiten te signaleren. “Transparantie is cruciaal”,  aldus minister van Defensie Krishna Mathoera. “De SNA zal periodiek gedetailleerde rapporten opstellen en deze delen met zowel de nationale overheid als internationale organisaties, zoals de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).” Deze rapporten zijn volgens haar essentieel om de internationale gemeenschap te informeren over de naleving van Suriname’s verplichtingen onder het non-proliferatieverdrag. Met de oprichting van de SNA wil Suriname zich volgens de minister niet alleen houden aan internationale afspraken, maar ook bijdragen aan wereldwijde veiligheid door het risico van chemische wapens in te dammen.

Suriname heeft op 28 april 1997 het Verdrag inzake Chemische Wapens ondertekend. Daarmee heeft het land zich verbonden aan de wereldwijde inspanning om de dreiging van chemische wapens uit te bannen. Het verdrag verbiedt onder andere de ontwikkeling, productie, opslag, overdracht en het gebruik van chemische wapens. Om deze verplichtingen te kunnen naleven, heeft de Nationale Assemblee op 8 augustus 2022 unaniem wetgeving aangenomen met 41 stemmen. Deze wetgeving zorgt voor de nationale handhaving en stelt de SNA in als verantwoordelijk orgaan voor toezicht, controle en rapportage op het gebied van massavernietigingswapens…[+]