Kosovotribunaal verlaagt straf rebellenleider naar vijftien jaar na fouten

6 Kosovotribunaal verlaagt straf rebellenleider naar vijftien jaar na fouten

DEN HAAG – Het Kosovotribunaal in Den Haag heeft de straf van de Kosovaarse rebellenleider Salih Mustafa dinsdag verlaagd, omdat er fouten zijn gemaakt tijdens het proces. Mustafa hoeft daarom niet 22, maar 15 jaar de cel in.

Mustafa was tijdens de Kosovo-oorlog van 1998 tot 1999 een belangrijke commandant van het zogenoemde Bevrijdingsleger van Kosovo (UÇK). Tijdens die oorlog runde hij een gevangenis waar mensen werden gemarteld. Het ging vooral om Albanese Kosovaren. Een van de gevangenen overleefde de martelingen niet.

De rebellenleider werd in 2022 veroordeeld tot 26 jaar cel voor de oorlogsmisdaden. In hoger beroep werd zijn straf verlaagd tot 22 jaar. Het hof oordeelde in juli dat de rechters daarbij fouten hadden gemaakt. Ze hadden bijvoorbeeld de Kosovaarse wetten niet goed geïnterpreteerd. Daarom valt de straf nu nog lager uit.

De 52-jarige Mustafa krijgt acht jaar cel voor willekeurige opsluiting, dertien jaar voor marteling en vijftien jaar voor moord. Hij mag deze straffen tegelijkertijd uitzitten. In eerste instantie blijft hij in een gevangenis in Den Haag, maar het is de bedoeling dat het tribunaal een ander land vindt waar hij zijn straf kan uitzitten. (NU.nl)…[+]