Salarisverhogingen doorgevoerd ondanks waarschuwingen IMF

11 Salarisverhogingen doorgevoerd

“Wij hebben de verantwoordelijkheid voor dit land”

PARAMARIBO – De regering is ertoe overgegaan salarisverhogingen door te voeren, ondanks waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om dit in overweging te nemen. Minister van Financiën Stanley Raghoebarsing zegt dat de regering deze stap bewust heeft genomen en zich niet geroepen voelt om het IMF daar toestemming voor te vragen. “We hebben geen toestemming van het IMF gevraagd om dit te doen. Wij hebben de verantwoordelijkheid voor dit land”, aldus Raghoebarsing.

Het IMF heeft de regering en de vakbeweging gewaarschuwd om voorzichtig om te gaan met salarisverhogingen, gezien de inflatiedruk die dergelijke maatregelen kunnen veroorzaken. Volgens Raghoebarsing heeft de regering het IMF wel op de hoogte gesteld van de plannen, maar er is niet om goedkeuring gevraagd. “We hebben afspraken met ze, maar we hebben geen toestemming gevraagd”, verklaarde hij.

Maandag werd er een akkoord bereikt tussen de regering en de vakbonden, waaronder Ravaksur Plus en de veiligheidsbonden. Het akkoord omvat een loonsverhoging van 20 procent voor ambtenaren, die in fasen zal worden doorgevoerd. De eerste verhoging van 15 procent gaat in per 1 juli 2024, gevolgd door een extra 5 procent per 1 januari 2025. Daarnaast zal een koopkrachtversterking van SRD 3500 worden verwerkt in het salaris na de procentuele verhogingen.

Op 18 september zitten het IMF en de regering weer samen, waarbij gesproken zal worden over het terugdringen van de uitgaven en de verhoging van inkomsten. President Chanrikapersad Santokhi zegt dat de verhogingen gefaseerd zullen worden doorgevoerd om de koopkracht te versterken zonder de inflatie aan te wakkeren. “De economie draait beter op macroniveau, en die vertaling naar microniveau zal plaatsvinden door de koopkracht te versterken. Maar het moet zorgvuldig gebeuren, en de vakbondsleiders begrijpen dat”, aldus de president.…[+]