Hitte oktober en november erger

12 Oktober en November

PARAMARIBO – De hitte in oktober en november zal erger zijn dan wat er nu ervaren wordt en deze maanden zullen de heetste van het jaar zijn. Dit zegt een medewerker van de Meteorologische Dienst in gesprek met de krant. Volgens de medewerker kunnen de temperaturen oplopen tot maximaal 38℃ en minimaal 24℃. Zij vertelt dat dit zich vorig jaar in oktober en november ook heeft voorgedaan. Die maanden waren de heetste van het jaar. “Vijf jaar geleden waren september en oktober de heetste maanden, maar door de klimaatverandering is dit veranderd”, stelt zij.
Volgens de Meteorologische Dienst zijn de temperaturen nu maximaal 36℃. Geadviseerd wordt dat mensen veel water drinken, niet te veel in de zon gaan en zich beschermen met bijvoorbeeld een hoofddeksel. Dit geldt vooral voor oudjes, kinderen en andere kwetsbare groepen. De Meteorologische Dienst bericht dat er op sommige dagen wel wat neerslag zal zijn, maar dat het overwegend droog en heet zal zijn tot en met eind november.
Het afgelopen schooljaar had het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vanwege de extreme hitte besloten dat de leerlingen van de basis-, voj- en vos-scholen in de maanden oktober en november tot 12.00 uur les volgden. Dit was voor het eerst dat het ministerie besloot ook in november de scholen eerder te sluiten. De afgelopen drie jaar sloten de scholen alleen in oktober om 12.00 uur hun deuren vanwege de extreme hitte. Ook de middagscholen vingen vanwege het extreem warme weer een uur later aan. Zo was besloten dat de lessen om 17.00 uur aanvingen in plaats van 16.00 uur. Het ministerie deed verder een beroep op schoolleiders om indien nodig ook structurele drinkpauzes in te lassen voor de leerlingen.…[+]