De Arend na negen jaar weer SBA-kampioen

(21.jpg-de-arend

BASKETBAL – “De missie is volbracht”, aldus trainer Humphrey Eendragt van De Arend, nadat het team dinsdag het kampioenschap in de herenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbal Associatie binnenhaalde. In de vierde finalewedstrijd werd titelverdediger Koi Carper Aladey met 81-62 verslagen, waarmee De Arend de serie met 3-1 wist te winnen.

Eendragt vertelt dat het oorspronkelijke doel was om de play-offs te bereiken. “Dat we nu kampioen zijn geworden, voelt als een zegen. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen en ons gesteund heeft, want het was geen gemakkelijke weg. We hebben er echt hard voor moeten werken.” Het team uit Frimangron is na negen jaar opnieuw kampioen, de laatste keer was in 2015.

Titelverdediger Koi Carper Aladey moest de vierde wedstrijd winnen om een beslissende vijfde wedstrijd af te dwingen. Trainer Ludwig Belgrave’s team begon sterk en sloot het eerste kwart af met een voorsprong van zeven punten: 16-23. Volgens Eendragt veranderde De Arend vervolgens zijn aanpak, wat resulteerde in het wegwerken van de achterstand. Bij rust stond De Arend op voorsprong: 36-34.

In de laatste twee periodes verloor Koi Carper Aladey de grip op de wedstrijd. Eendragt merkte op dat de druk om de vierde wedstrijd te winnen vooral bij de tegenstander lag, in tegenstelling tot de derde wedstrijd, waarin het team zelf meer druk voelde. “We hadden besloten dat we donderdag niet meer naar de hal zouden komen. We hebben deze wedstrijd daarom met een andere mindset benaderd.” De voorsprong werd steeds verder uitgebreid. In de laatste twee speelperiodes scoorde Koi Carper Aladey slechts 28 punten, terwijl De Arend er 46 maakte.

Emile la Rose werd met 26 punten topscorer voor De Arend, terwijl Gylan Watamaleo met zestien punten eindigde als beste schutter voor Koi Carper Aladey.

Bjorn Ewijk (SCVU I) werd uitgeroepen tot topscorer van de reguliere competitie met 144 punten, terwijl Chaief Elburg (De Arend) de play-offs MVP-titel in de wacht sleepte voor zijn indrukwekkende prestaties.

Foto: De dolblije spelers en supporters van De Arend, nadat ze het kampioenschap binnenhaalden. (Foto: De Arend) …[+]