Gorilla’s die helende planten eten kunnen helpen bij zoektocht nieuwe medicijnen

11 (14.00 uur) Gorilla's die helende planten eten kunnen helpen bij zoektocht nieuwe medicijnen ol

GABON – Gorilla’s die geneeskrachtige planten zoeken in het regenwoud kunnen mensen mogelijk helpen nieuwe medicijnen te ontdekken. Bijvoorbeeld in de grotendeels onbekende regenwouden in Centraal-Afrika. Dat stellen onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. De onderzoekers bestudeerden welke tropische planten wilde gorilla’s in het Centraal-Afrikaanse Gabon aten. In het schors van vier van die planten vonden ze chemicaliën die een geneeskrachtig effect hebben.

 

Studies in het laboratorium laten zien dat de planten veel antioxidanten en antimicrobiële stoffen bevatten. Eén plant is volgens de wetenschappers mogelijk geschikt voor het bestrijden van zogenoemde superbacteriën, die niet reageren op antibiotica.

Van mensapen is bekend dat ze aan zelfmedicatie doen door planten uit te zoeken die een helende werking hebben. Een orang-oetan in Indonesië haalde eerder dit jaar het nieuws doordat hij een wond in zijn gezicht behandelde met een geneeskrachtige plant.

De recentste studie in PLOS ONE laat zien dat apen mogelijk kennis hebben over medicinale planten die mensen nog niet hebben. “Dit suggereert dat gorilla’s zich aangeleerd hebben om planten te eten waar ze baat bij hebben. Dat benadrukt de grote gaten in onze kennis over de Centraal-Afrikaanse regenwouden”, zegt een van de onderzoekers tegen BBC News. Gabon heeft veel onontdekte bossen. Door stroperij en ziektes is de populatie van wilde gorilla’s fors afgenomen, meldt de Britse omroep. Ze zijn gekwalificeerd als een ernstig bedreigde diersoort. (NU.nl)…[+]