Kaslan hoopt op individuele successen in Boedapest

(20.00 uur ) Kaslan hoopt op individuele successen in Boedapest

SCHAKEN – Voorzitter Marlon Kaslan van de Surinaamse Schaakbond heeft realistische verwachtingen voor de prestaties van de Surinaamse teams tijdens de 45e Schaakolympiade, die dit jaar plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Hoewel hij geen wonderen verwacht of kampioenschappen op het hoogste niveau, benadrukt hij dat de nadruk vooral ligt op het verbeteren van de individuele prestaties van de spelers.
De focus verschuift van het winnen van titels naar het strategisch verhogen van hun persoonlijke ratings. Kaslan legt uit dat elke gewonnen punt, zeker tegen tegenstanders met een hogere rating, cruciaal kan zijn voor het verhogen van de eigen FIDE-rating. “Hoe meer je scoort tegen spelers met een hogere rating, hoe sneller je eigen rating stijgt”, zegt hij, verwijzend naar het systeem dat schakers wereldwijd klasseert.
Toch biedt het toernooi mogelijkheden voor meer dan alleen ratingverbetering. Kaslan wijst erop dat sommige schakers, afhankelijk van hun resultaten in Boedapest, ook in aanmerking kunnen komen voor het behalen van prestigieuze schaaktitels, zoals die van Internationaal Meester (IM) of FIDE Meester (FM). Van de acht schakers die Suriname vertegenwoordigen, hebben vijf al een schaaktitel weten te bemachtigen. Dit toont de groei en het potentieel van het Surinaamse schaken op internationaal niveau.
Een van de meest opvallende deelnemers is FIDE-Meester Viresh Giasi, die ambitieuze plannen heeft voor dit toernooi. Giasi heeft openlijk aangegeven te streven naar de prestigieuze titel van Internationaal Meester (IM), een prestatie die hem de eerste Surinamer zou maken met deze uitzonderlijke onderscheiding. Het pad naar deze titel is echter geen gemakkelijke weg; Giasi moet in negen rondes maar liefst 7,5 punt tot 8 punten behalen, wat een enorme uitdaging is. Hij erkent zelf ook de moeilijkheid van deze missie, maar blijft vastberaden. “Het wordt een grote uitdaging, maar ik ben vastbesloten. Als het lukt, zal ik de eerste zijn in Suriname met deze titel”, zegt hij hoopvol.

De eerste ronde verliep echter niet zoals gehoopt voor Giasi. Hij moest het onderspit delven tegen de sterke Kazachse schaker Kazybek Nogerbek. Ondanks deze tegenslag blijft de hoop levend dat Giasi in de volgende rondes sterk terugkomt en alsnog de benodigde punten binnenhaalt om zijn droom te verwezenlijken.
Naast de persoonlijke ambities van Giasi, richt Kaslan zich ook op de teamresultaten van Suriname. Zowel het heren- als het damesteam hoopt zijn startposities op de wereldranglijst te verbeteren. Momenteel staan de Surinaamse heren op de 141e plaats en Kaslan heeft de hoop uitgesproken dat zij tegen het einde van het toernooi binnen de top 120 kunnen eindigen. Voor het damesteam ligt de ambitie ook hoog. Met een huidige ranking van 114e streven de dames ernaar om door te stoten naar een plek binnen de top 100.…[+]

Foto: Het damesteam van Suriname dat meedoet aan de 45e Schaakolympiade in Boedapest. (Foto: FIDE)