Oostenrijk en Tsjechië vrezen noodweer

4 (21.00 uur) Oostenrijk en Tsjechië vrezen noodweer cr

WENEN  –  In Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechië wordt gevreesd voor extreme regenval en sneeuwbuien. Autoriteiten drukken de inwoners op het hart de impact niet te onderschatten. “Op sommige plaatsen kan meer regen vallen dan in een derde van een heel jaar.”

Met die waarschuwing zet een Tsjechische minister zijn landgenoten op scherp. De hoeveelheid verwachte regen is zo groot dat er kans is op overstromingen die het land in jaren niet meer heeft meegemaakt, schrijft persbureau Reuters.

Ook de buurlanden van Tsjechië zetten zich schrap. Zo waarschuwt de weerdienst van de Oostenrijkse nieuwszender ORF voor overstromingen en een “winterstorm” in de bergen. Ook moet rekening worden gehouden met een hoeveelheid regen “die zelden of nooit in zo’n korte tijd is gemeten”.

Het stadsbestuur van Wenen adviseert mensen thuis te blijven. De Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB verwacht vertragingen en uitval van treinen.

Ook Duitsers krijgen het advies waakzaam te zijn. De grootste zorgen zijn er in het oosten en zuidoosten van het land. Daar waarschuwt de Duitse weerdienst voor een wind met “orkaankracht”, schrijft de krant Die Zeit.

Vooral in de Duitse Alpen worden hevige sneeuwbuien verwacht. De komende dagen kan er tot 50 centimeter sneeuw vallen. Ook dat is gevaarlijk; zo kunnen “bomen en grote takken bezwijken onder het gewicht van de sneeuw”, schrijft Tagesschau.

Het extreme weer is het gevolg van een lagedrukgebied boven Oost-Europa, schrijft Weeronline. “Aan de westkant van het lagedrukgebied wordt met een noordelijke wind vrij koude lucht naar de Alpen gestuurd.”

Tal van cijfers laten zien dat het echt om een uitzonderlijke situatie gaat. Zo kan in de hoogstgelegen delen van Oostenrijk 2 meter sneeuw vallen.

In de delen van Oostenrijk waar de meeste regen valt, gaat het mogelijk om 400 millimeter. “Ter vergelijking: in Nederland valt in een gemiddelde septembermaand zo’n 79 millimeter regen”, schreef Weeronline. (NU)…[+]