Elon Musk noemt Australische regering fascisten om desinformatiewet

5 Elon Musk noemt Australische regering fascisten

SYDNEY – Elon Musk, eigenaar van het sociale mediaplatform X, noemde vrijdag de Australische regering “fascisten”. De aanleiding is een wetsvoorstel van de regering om sociale mediabedrijven boetes op te leggen als ze er niet in slagen om de verspreiding van desinformatie te voorkomen.

Het voorstel dat de Australische Labourregering donderdag in het parlement presenteerde, voorziet in boetes voor internetplatforms die kunnen oplopen tot 5 procent van hun wereldwijde inkomsten.

De voorgestelde wet vereist dat technologieplatforms gedragscodes opstellen om de verspreiding van gevaarlijke onwaarheden te voorkomen. Die regels moeten door een toezichthouder worden goedgekeurd. Die kan ook boetes opleggen als een bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Musk, die zichzelf beschouwt als een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, reageerde op een X-gebruiker die een nieuwsbericht over de desinformatiewet deelde met één woord: “Fascisten.”

In een eerder conflict met de Australische regering stapte X in april naar de rechter om het bevel aan te vechten berichten te verwijderen over het neersteken van een bisschop in Sydney. Dit zette de Australische premier Anthony Albanese ertoe aan Musk een “arrogante miljardair” te noemen. (De  Telegraaf)

Fototekst: Elon Musk. (ANP) …[+]