KPA-rekruten beëdigd tot BAVP’er

9 KPA rekruten beëdigd tot Bavpers

WANICA – De rekruten van het Korps Penitentiaire Ambtenaren zijn beëdigd tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP). Naast de beëdiging waren er ook bevorderingen van penitentiaire ambtenaren naar een  hogere rang.

In totaal zijn er 113 penitentiaire ambtenaren bevorderd, van wie 24 gradueerden naar een hogere rang en 89 rekruten van de lichting van 2023 naar de rang van penitentiaire ambtenaar vierde klasse. Ook is deze groep beëdigd tot BAVP’er. Dit alles vond plaats tijdens het appèl van de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma.

Na het volkslied volgde een minuut stilte om degenen die ons zijn voorgegaan te herdenken. Directeur van de Penitentiaire Inrichting, Patjai Pertapsing, die het korpshoofd vertegenwoordigde, zei dat de penitentiaire ambtenaren die naar een hogere rang zijn bevorderd niet alleen een epaulet opgespeld hebben gekregen, maar hiermee ook meer verantwoordelijkheden hebben gekregen. “Dit lijkt een populaire uitspraak”, vervolgde de directeur. “Maar er wordt stilgestaan bij wat ermee bedoeld wordt. U bent een gegradueerde in de dienst en u zult als mentor en begeleider moeten optreden binnen het korps in het algemeen en specifiek op uw werkterrein”, aldus de directeur.

De ondervoorzitter van de Bond van de Penitentiaire Ambtenaren, Martin Doorson, noemde dit een heel mooi moment vol emoties en trots voor de rekruten. “U zult uitdagingen op uw pad tegenkomen, zowel positief als negatief. Gebruik de positieve uitdagingen om hogerop te komen en laat al het negatieve achterwege”, zei de ondervoorzitter. Voor de gegradueerden in deze nieuwe rang is het een teken van vertrouwen en erkenning, maar ook een oproep om met wijsheid en bescheidenheid te leiden, aldus de ondervoorzitter.

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van verantwoordelijkheid. Hij zei tegen de rekruten dat op het moment dat ze beëdigd en benoemd zijn, ze een grote verantwoordelijkheid op hun schouders krijgen als penitentiaire ambtenaar. Dat betekent dat u samen met uw collega’s het werk hier binnen moet doen en daarnaast een individuele verantwoordelijkheid moet hebben om een goede ambtenaar te zijn.

“U bent een mooie carrière begonnen en er zijn mensen voor wie u een voorbeeldfiguur bent, een nichtje, een neefje, een zus. Stel niet teleur, stel het Ministerie van Justite en Politie niet teleur, doe geen afbreuk aan dit korps, gedraag u”, zei de minister vermanend. Verder bemoedigde en feliciteerde hij iedereen die bevorderd is naar een hogere rang en de pas bevorderde vierdeklassers. Na de toespraak van de minister volgde het geestelijk gedeelte en werden de penitentiaire ambtenaren de epauletten opgespeld. Daarna was er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje…[+]