Storm Boris raast door in Europa

2 (16.00 uur) Storm Boris raast door in Europa ol

BELGIE – Het dodental als gevolg van het noodweer in Midden- en Oost-Europa is opgelopen tot vijftien. Maandag zijn twee lichamen gevonden in woningen in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Ook in Tsjechië is iemand omgekomen bij een overstroming. Ook worden als gevolg van storm Boris minstens zeven mensen vermist in Midden- en Oost-Europa. Onder de vermisten zijn drie inzittenden van een auto die in het Tsjechische gebergte Hrubý Jeseník door het water is meegesleurd, meldt persbureau Reuters.

De Tsjechische premier Petr Fiala noemt de overstromingen in het land “hoogwater van eens in de honderd jaar”. Hij doelt ermee op eerdere grote overstromingen die een bepaald gebied ongeveer eens per honderd jaar treffen. Met name rivieren in het gebergte Hrubý Jeseník zijn door neerslag in het weekend in enorme waterstromen veranderd. In de stad Jeseník moesten honderden mensen met behulp van boten en helikopters gered worden. Het centrale plein van de plaats lijkt wel een meer waar auto’s in drijven. De burgemeester spreekt van “een apocalyps”. In Tsjechië moesten zeker twaalfduizend mensen geëvacueerd worden.

Centraal-Europa worstelt met snel wassend water in beken en rivieren en talrijke overstromingen. In Oostenrijk, Polen, Roemenië en Tsjechië heeft het noodweer levens geëist. Afgelopen weekend kwam er een brandweerman om in Oostenrijk en in Polen is melding gemaakt vijf omgekomen personen. Met zes dodelijke slachtoffers zijn in Roemenië de meeste doden gevallen. Ook stijgt het waterpeil van de rivier Donau. Twee van de hoofdsteden aan deze rivier, Bratislava (Slowakije) en Boedapest (Hongarije), hebben maatregelen genomen om de dreigende wateroverlast te beperken. Ondertussen maakt de regio zich op voor meer regen. Naast de overstromingen veroorzaken ook aardverschuivingen veel schade in Zuid-Polen en Tsjechië tot in het oosten van Roemenië.

De Poolse regering overlegt over het uitroepen van de noodtoestand. De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer meldt dat 2.400 militairen worden ingezet in zwaar getroffen gebieden. Zij kunnen zandzakken vullen en helpen bij de evacuatie van burgers. Ook Hongarije meldt dat duizenden militairen klaarstaan om ondersteuning te bieden. (NU.nl)…[+]