Boeing kondigt bezuinigingen aan op vierde dag personeelsstaking

4 (20.00 uur) Boeing kondigt bezuinigingen aan op vierde dag van personeelsstaking ol

LOS ANGELES – De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kondigt tijdelijke bezuinigingen aan nu het personeel voor de vierde dag staakt. Zo wordt er even geen nieuw personeel meer aangenomen en stopt het bedrijf met grote investeringen. De top van Boeing bevriest de lopende sollicitatieprocedures. Het bedrijf dreigt verder om de geplande verloven voor werknemers, managers en leidinggevenden in de komende weken te heroverwegen. Verder worden de meeste reizen van werknemers geannuleerd. Behalve de bezuinigingen aan personeelszijde, schort Boeing ook uitgaven op aan bijvoorbeeld leveranciers.

Zo’n 33.000 werknemers van Boeing in de fabrieken aan de Amerikaanse westkust zijn sinds vrijdag in staking gegaan. Zij kregen een loonsverhoging van 25 procent voorgesteld over vier jaar uitgesmeerd. Maar werknemers zijn boos dat de lonen al tien jaar stagneren en eisen meer. Boeing-topman Brian West zei maandag dat deze staking een behoorlijk gevaar is voor het herstel van Boeing. De bezuinigingen zijn volgens hem dan ook nodig om geld te besparen en de toekomst van Boeing veilig te stellen. Dinsdag gaat het bedrijf weer met de vakbond om tafel.

Dit is de achtste staking sinds de International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), de grootste vakbond van Boeing, werd opgericht in de jaren dertig. De laatste stakingen in 2008 en 2005, duurden respectievelijk 57 en 28 dagen. De vliegtuigbouwer zat al voor de werkonderbreking in de problemen door een reeks van incidenten. Zo liet begin dit jaar opeens een deur van een toestel los in de lucht doordat er bouten ontbraken. Ook verloor een vliegtuig plotseling een wiel en vloog bij een ander Boeing-toestel een vleugel in brand. De productie van Boeing ligt mede hierdoor wat lager, wat het bedrijf geld kost. (NU.nl)…[+]