Fransen voeren al vier maanden klopjacht op beruchte topcrimineel

7 Fransen voeren al vier maanden klopjacht

PARIJS – Een beruchte zware crimineel in Frankrijk is nu al vier maanden zoek. Hij zat in de gevangenis, maar werd met veel geweld door onbekenden bevrijd aan een péage in Normandië, tijdens een transport naar de rechtbank. Twee cipiers kwamen om bij de ontsnapping. “Ik wil de mannen zien die een kogel door het hoofd van mijn zoon hebben geschoten.”
De dertigjarige topcrimineel Mohamed Amra wist precies vier maanden geleden op gewelddadige wijze te ontsnappen tijdens een gevangenentransport. Sindsdien is er een ware klopjacht ingezet. Zeker 350 rechercheurs in Frankrijk werden op de zaak gezet. Vrienden, familie en criminelen zijn ondervraagd. Er zijn bijna één miljoen telefoonnummers getraceerd. Maar nog steeds hebben de Franse politie en justitie geen idee waar Amra is.
“We zijn op alle fronten actief en aan het zoeken”, beklemtoonde aanklager Laure Beccuau vorige week. Er is ook hulp aan het buitenland gevraagd, want volgens één theorie is hij de grens overgestoken. Er is zelfs gekeken of de man is overleden, want volgens nog een andere theorie is Amra niet bevrijd, maar ontvoerd door criminele rivalen om hem te vermoorden. “Ik heb geen aanleiding om te denken dat hij dood is”, zegt Beccuau echter.
Mohamed Amra lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Er is geen enkel spoor dat naar hem of naar medeplichtigen leidt. Wat heeft Becceau wel? “We onderzoeken een aantal mogelijkheden”, aldus de aanklager. “Op een gegeven moment zal de tijd in ons voordeel spelen en kunnen we aanhoudingen verrichten.”
Terug naar die ochtend van 14 mei. De crimineel werd door vijf agenten van zijn gevangeniscel in Evreux in Normandië naar de rechtbank in Rouen gereden. Op het moment dat de bus met Amra wegreed bij een tolpoort, werd ze plots frontaal aangereden door een auto. Daar sprongen gewapende mannen uit, die meteen het vuur openden op de agenten. Op bewakings- en amateurbeelden is te zien hoe mannen in het zwart gekleed, met bivakmutsen en automatische wapens langs de gevangenen bus lopen. Amra werd bevrijd, twee agenten werden gedood, de crimineel en zijn bevrijders konden met twee auto’s ontkomen.
Mohamed Amra, ook wel ‘La Mouche’ of ‘De Vlieg’ genoemd, staat bekend als een zware crimineel en multi recidivist. Hij zat in de cel wegens diefstal en is ook aangeklaagd voor moord, poging tot moord, ontvoering, illegaal wapenbezit en afpersing. In één van de laatste gevangeniscellen waar hij zat, werden negen mobiele telefoons gevonden. Naar verluidt ging Amra achter de tralies gewoon door met zijn criminele activiteiten. Hij zou als gevangene onder meer opdracht hebben gegeven voor een moord, om zo een rivaal uit de drugswereld uit te schakelen. (HLN)…[+]

Fototekst: Mohamed Amra. (X)