Natuurbranden teisteren Portugal

8 Natuurbranden teisteren Portugal

EU stuurt blusvliegtuigen

AVEIRO – In het noorden en midden van Portugal woeden zeker vijftien natuurbranden. In het zwaarst getroffen district Aveiro zijn verschillende dorpen ontruimd. Ook zijn meerdere wegen afgesloten, waaronder een deel van de snelweg tussen hoofdstad Lissabon en Porto. Tot zeker dinsdagavond geldt een verhoogde staat van paraatheid om de hoge temperaturen en harde wind.
De grootste brand woedt in de buurt van Oliveira de Azeméis, ten zuiden van Porto. In een stad zo’n 30 kilometer zuidelijker, Albergaria-a-Velha, brandden verschillende huizen uit. De Portugese autoriteiten hebben zo’n 1500 brandweerlieden ingezet. Meerdere brandweerlieden raakten gewond en zondag overleed een brandweerman tijdens een pauze.
Portugal heeft voor de bestrijding van de branden de Europese Unie om extra blusvliegtuigen gevraagd. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie heeft maandag toegezegd acht blusvliegtuigen die kant op te sturen. Ze komen onder meer uit Frankrijk, Italië en Spanje.
In Portugal en Spanje zijn dit jaar tot nu toe minder branden geweest dan gebruikelijk na een regenachtig begin van het jaar. (NOS)…[+]

Fototekst: Natuurbranden in Portugal. (EPA)