AW&J sluit sessies werkethiek voor tweede groep vakantiejobbers af

10 AWJ sluit sessies werkethiek

PARAMARIBO – Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) heeft met succes de sessies over werkethiek afgerond, die bedoeld waren om jongeren voor te bereiden op vakantiewerk. De laatste sessies zijn afgelopen week verzorgd, en de vakantiejobbers beginnen deze week met hun vakantiewerk.

Eerder zijn verschillende groepen getraind die in de week van 2 september met hun vakantiejobs zijn begonnen en deze op 13 september hebben afgerond. De sessies, die twee dagen duurden, waren gericht op de voorbereiding van de deelnemers op wat zij op de werkvloer kunnen tegenkomen en hoe daarop in te spelen. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen, zijn: waarden, normen, gedragingen, participatie, presentie, performance en probleemsituaties op de werkvloer. Dit alles is van belang voor de leerervaring van de jongeren en hun succes op de werkplaats.

De sessies zijn gehouden van 29 augustus tot en met 13 september in Paramaribo, Nickerie, Commewijne, Marowijne en Coronie. Hierna worden de vakantiejobbers voor tien dagen ‘on the job’ getraind bij diverse ministeries, organisaties en sociale instellingen. In totaal zijn duizend jongeren getraind, waarvan de laatste vakantiejobbers nu aan het werk zijn. Het project biedt jongeren de mogelijkheid praktische werkervaring op te doen, als aanvulling op de vaardigheden die zij op school hebben geleerd. Dit varieert van communicatievaardigheden tot probleemoplossend vermogen en sluit aan bij het jeugdprofiel van het ministerie, dat focust op een breed scala aan waarden en normen. Door het vakantiewerk krijgen jongeren de kans zich in te zetten voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door werkzaamheden in tehuizen. Dit bevordert bij de jongeren een gevoel van verbondenheid en sociale verantwoordelijkheid, wat essentieel is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het jeugdprofiel moedigt verantwoordelijkheid en discipline aan, en het vakantiewerk biedt hiervoor concrete mogelijkheden.

Het ‘Vakantiewerkgelegenheidsproject’ wordt uitgevoerd door het onderdirectoraat Jeugdcentra van AW&J. De trainers van de sessie werkethiek, Meryl Maes (onderdirecteur Jeugdcentra), Maverick Kromosoeto, Franklin Boldewijn en Carol Wilnis, blikken tevreden terug op een succesvol trainingstraject en kijken uit naar de prestaties van de vakantiejobbers op de werkvloer. Zowel het ministerie, de jongeren als de participerende instellingen zijn tot dusver tevreden met de prestaties van de vakantiejobbers…[+]