Slepende medailleruzie rond turnster Jordan Chiles duurt voort

(18.00 uur) Slepende medailleruzie rond turnster Jordan Chiles duurt voort

TURNEN – De soap rond de bronzen medaille bij de turnfinale op vloer bij de Olympische Spelen in Parijs duurt onverminderd voort. Het hof van sportarbitrage CAS heeft het beroep van de Amerikaanse turnster Jordan Chiles verworpen om haar podiumplek ‘terug te geven’.
Jordan Chiles eindigde op de Olympische Spelen van Parijs als vijfde in de vloerfinale, maar na een succesvol protest werd haar score verhoogd en won ze alsnog brons. De Roemeense turnster Ana Barbosu, die aanvankelijk als derde was geëindigd, ging in beroep bij het CAS, dat in haar voordeel oordeelde en Chiles het brons ontnam. De reden? Het Amerikaanse protest tegen de score van Chiles zou vier seconden te laat zijn ingediend.
De Amerikaanse turnbond kwam daarna meteen weer in actie bij het sporttribunaal. Ze diende een video in waaruit zou moeten blijken dat de coach van Chiles, Cecile Landi, niet na 64 seconden maar al na 47 seconden aan de jury vroeg om de score van Chiles opnieuw te bekijken. De video werd echter door het CAS resoluut van tafel geveegd. Daarop sneerde Landi in Amerikaanse media dat het CAS ‘partijdig zou zijn’ vanwege een Roemeense voorzitter (Hamid Gharavi), een landgenoot van ‘bronzen’ Ana Barbosu. Het CAS reageerde als door een adder gebeten. “Dat zijn schandalige uitspraken.”
Chiles meldde op Instagram dat ze zich ‘voor haar mentale gezondheid terugtrok van de sociale media’. Dat ging zelfs zo ver dat ze racistisch werd bejegend. “Ik ben sprakeloos. Dit voelt oneerlijk en is een klap in mijn gezicht, en dat van iedereen die heeft meegewerkt. Ik ga er alles aan doen om gerechtigheid te krijgen. Wat het nog erger maakt, zijn die ongevraagde racistische aanvallen op sociale media die heel fout en extreem pijnlijk zijn.”
Ze stapt naar het Zwitserse hooggerechtshof, waar ze gaat aanvoeren dat haar protest wel degelijk op tijd was ingediend. Bovendien valt ze het CAS aan op een ‘oneerlijke en onrechtvaardige procedure’, zoals haar advocaten betogen. Ook zou Chiles door het CAS veel te laat op de hoogte zijn gebracht van het Roemeense beroep, waardoor ze nauwelijks de tijd had om haar verdediging voor te bereiden.
Dat laat mogelijk nog maanden op zich wachten, zo meldde het Amerikaanse persbureau Reuters. (AD)…[+]

Foto: Jordan Chiles (r) met haar bronzen medaille. (Foto: HLN)