Angela Merkels aartsvijand Friedrich Merz beoogd kanselier CDU/CSU

1 Angela Merkels aartsvijand Friedrich Merz beoogd

BERLIJN – De aartsvijand van Angela Merkel wordt de nieuwe conservatieve lijsttrekker in Duitsland. Friedrich Merz (69) leidt torenhoog in de peilingen en kan de nieuwe kanselier van de Bondsrepubliek worden. Dinsdagmiddag werd hij bij de unie van CDU en CSU op het schild gehesen.

“Dit toont onze geslotenheid”, zei hij in een zaaltje van de Beierse vertegenwoordiging in Berlijn. De symbolische plek was niet toevallig gekozen, omdat de Zuid-Duitse deelstaat ook altijd het lijsttrekkerschap claimt.

Hun machtsbewuste premier Markus Söder (CSU) mocht het nieuws verkondigen: “De CDU is de grotere zus en heeft het eerste recht op de beslissing.” Hijzelf bracht zich de afgelopen weken ook in gesprek als kandidaat voor het kanselierschap. Eerder al gaf kandidaat Henrik Wüst, minister-president in Noordrijn-Westfalen, de race op. Nu smeet Söder de handdoek in de ring.

In 2021, bij de vorige campagne, kwam het tot een uiterst heftige tweestrijd tussen de CDU van Merz en de kleinere Beierse zusterpartij CSU. De toenmalige kandidaat won het lijsttrekkerschap op het nippertje tegen Söder, die veel steun uit de parlementaire fractie had. Kort erop verloren de christendemocraten echter duidelijk tegen Olaf Scholz (SPD), die kanselier voor de sociaaldemocraten werd.

“Wij zijn de laatste overgebleven volkspartij van het democratische midden”, zo begon Merz dinsdag zijn uitleg. Inderdaad is de SPD in de peilingen twee keer kleiner en is de groen-links-liberale coalitie van Scholz niet populair. Merz gaf aan dat de rechtse en anti-Europese AfD, die in Oost-Duitsland bij de deelstaatverkiezingen deze maand goed scoorde, voor hem te radicaal is.

Zowel CDU als AfD willen asielzoekers aan de grens terugsturen. Scholz begon deze week grenscontroles maar wijst nog niet alle vluchtelingen af. “Migratie mag niet het grote verkiezingsthema volgend jaar worden”, zei Merz. Hij wil dat de slechte economische toestand centraal staat. “Elke dag raken er grote bedrijven in de crisis”, zei hij over Volkswagen en Intel.

Merz werd door rivaal Angela Merkel in 2005 van het CDU-fractievoorzitterschap beroofd. De multimiljonair beschikt niet over regeringservaring, maar was wel lobbyist en bestuursvoorzitter bij ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, Blackrock. De jurist bezit een vliegtuig, is drievoudige vader en komt uit het Sauerland. (De Telegraaf)

Fototekst: Merz (links) schudt de hand van zijn voormalige concurrent, CSU-kopstuk Markus Söder. (ANP / Associated Press) …[+]