Een supermaan en een maansverduistering

Maan

NEW YORK – De schaduw van de aarde zal een deel van een van de grootste en helderste volle manen van dit jaar bedekken. De nachthemel trakteert ons op een gedeeltelijke maansverduistering tijdens een supermaan. Het is een astronomisch wonder dat bijna iedereen op het westelijk halfrond onder een heldere hemel kan meemaken, en het is de nieuwste herinnering dat onze thuisplaneet deel uitmaakt van een groter kosmisch systeem.

Deze maansverduistering vindt plaats tussen 20:41 uur Eastern Time op dinsdag en 00:47 uur op woensdag, waarbij de gedeeltelijke fase het grootst is om 22:44 uur. De maansverduistering is zichtbaar in het grootste deel van de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Afrika en Europa.

Bruce Betts, hoofdwetenschapper bij de Planetary Society, bekijkt de show vanuit zijn voortuin in Pasadena, Californië. Eclipsen bieden een kans om “de driedimensionale aard van alles” te voelen, zei Dr. Betts. “Het is iets dat gewoon op een viscerale manier is van, wauw.” (The New York Times)…[+]