Gastro-Enterologie afdeling van AZP heeft eindelijk weer een airco

IMG_20240917_100704

PARAMARIBO – De Gastro-Enterologie afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) beschikt na jaren eindelijk weer over een goed werkende airconditioning. Dankzij de bijdrage van Lions Club Paramaribo Central (LCPC) kunnen patiënten voortaan in een gekoelde ruimte worden behandeld.

Mauro Tuur, lid van de serviceclub, hoorde van kennissen dat de afdeling zonder airco zat en besloot zelf de situatie te onderzoeken. “De kamer was echt warm.  Ik vertelde de mensen over de band die Lions Club Paramaribo Central heeft met het ziekenhuis. Ik gaf de mensen toen aan dat de club gaat kijken hoe te kunnen helpen”, aldus Tuur.

Medisch directeur Lindy Liauw-Kie-Fa benadrukte dat het AZP door financiële beperkingen al twee jaar geen nieuwe airco kon aanschaffen, ondanks de noodzaak. “Het ziekenhuis stelt dit heel erg op prijs. Wij danken de club en sponsoren. Wanneer je moet kiezen tussen medicijnen of een airco, is de keuze snel gemaakt”,  aldus Liauw-Kie-Fa. Dagelijks worden er tussen de 12 en 15 patiënten op de afdeling behandeld, die zich bezighoudt met aandoeningen van de slokdarm, het maag-darmkanaal en de grotere buikorganen zoals de lever, pancreas en galwegen.

De nieuwe airco kwam precies op tijd, gezien de hoge temperaturen in Suriname. Lionpresident Olivia Lie A Ling toonde zich verheugd over de steun van de club aan het AZP en gaf aan dat LCPC het ziekenhuis ook in de toekomst zal blijven ondersteunen.

Gastro-enterologie is een groot deelgebied van de inwendige geneeskunde en omvat het opsporen en behandelen van aandoeningen van de slokdarm, van het maag-darmkanaal en van de grotere organen in de buikholte zoals de lever, de alvleesklier (pancreas), de galblaas en het galwegenstelsel…[+]