Celstraf Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell blijft in stand in hoger beroep

3 (18.00 uur)Celstraf Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell blijft in stand in hoger beroep

VS –  Een Amerikaans hof heeft dinsdag in hoger beroep de veroordeling van Ghislaine Maxwell voor mensenhandel in stand gehouden. Ze werd in 2021 veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Maxwell legde contact met jonge vrouwen zodat haar voormalige partner Jeffrey Epstein die seksueel kon misbruiken.

De inmiddels 62-jarige Maxwell kreeg de celstraf van twintig jaar voor het groomen van vier minderjarige meisjes tussen 1994 en 2004. In het geval van grooming legt een volwassene contact met een minderjarige om die te ontmoeten en seksueel misbruik te (laten) plegen. Maxwell had in die jaren een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens aanklagers was zij “de sleutel” in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De schatrijke zakenman zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Hij maakte in 2019 een einde aan zijn leven in de gevangenis toen hij in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

In het hoger beroep beriep Maxwell zich op een overeenkomst tussen Epstein en openbaar aanklagers uit 2007. Daarin stond dat geregeld was dat niet alleen Epstein, maar ook andere mogelijke betrokkenen niet vervolgd mochten worden. Maar de aanklager zei dat Epsteins overeenkomst met de aanklagers niet over Maxwell ging. Haar naam werd in die overeenkomst niet genoemd, en bovendien zou die alleen gelden voor justitie in Florida. De zaak van Maxwell dient in New York. Ook de rechter ging niet mee in de redenering van Maxwell en haar advocaten.

Het advocatenteam van Maxwell zegt dat ze nog een keer in hoger beroep zullen gaan, deze keer bij het Hooggerechtshof. Momenteel zit Maxwell in een gevangenis in Tallahassee, Florida. Ze komt in aanmerking voor vrijlating in juli 2037. (NU)…[+]