Duizenden apparaten in Nederland getroffen door Chinese staatshackers

1 Duizenden apparaten in Nederland

Chinese staatshackers hebben wereldwijd meer dan 260.000 apparaten gehackt om ze te kunnen gebruiken voor grote cyberaanvallen. Het gaat onder meer om routers, firewalls en webcams. In Nederland zijn 2.700 apparaten gehackt.

De Amerikaanse FBI heeft het zogenoemde botnet inmiddels opgeschoond. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt in een persbericht dat enkele duizenden apparaten in Nederland zijn getroffen.

Eigenaren van gekaapte apparaten worden “waar mogelijk” op de hoogte gebracht, zegt het NCSC. Maar volgens het centrum gaat het om “slechts een deel van de totale hoeveelheid getroffen apparaten in Nederland”. Het NCSC roept gebruikers van zulke apparaten op de software te updaten.

Volgens de Amerikaanse FBI richtten de hackers zich onder meer op routers, firewalls, opslagapparaten en slimme apparaten die aan internet gekoppeld zijn, zoals bewakingscamera’s en webcams. In de Verenigde Staten zouden 126.000 apparaten zijn getroffen. Daarna volgen Vietnam met 21.100 apparaten en Duitsland met 18.900.

De aanval wordt toegeschreven aan de Integrity Technology Group. Die organisatie zou banden hebben met de Chinese regering. De hackers zouden gebruikmaken van dezelfde technieken en methodes als Chinese cyberspionnen. Cyberbeveiligers noemen die groep staatshackers onder meer Flax Typhoon, Ethereal Panda en RedJuliett…[+]