President: “Bezoek AZP niet door opkomende verkiezingen”

p01-azp-pres

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi, die gisteren voor een rondleiding naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) ging, zegt op vragen van Times of Suriname dat het niet waar is dat hij vanwege de verkiezingen in mei 2025 nu pas een werkbezoek brengt aan het ziekenhuis.

“Vele vernieuwingen, verbouwingen en uitbreidingen bij het AZP zijn projecten die al jaren in voorbereiding zijn en worden nu uitgevoerd. Het ziekenhuis zal op bepaalde gebieden ‘state of the art’ gebouwen en apparatuur hebben in de toekomst en daar naartoe wordt er nu gewerkt. Er is de afgelopen jaren continu samen met het team van het AZP gewerkt aan de vele projecten en ook aan oplossingen voor de vele problemen binnen de gezondheidssector van het land”, zegt Santokhi.

De president zegt verder ook dat hij sinds zijn aantreden al zeker vier keer het AZP heeft bezocht in ver-band met de vele projecten. Volgens hem was het dit keer noodzakelijk dat ook de pers bij dit werkbezoek erbij was, zodat naar het volk toe gerapporteerd kan worden dat ondanks de vele problemen zoals achterstand in betaling van subsidies, weglopende specialisten en verpleegkundigen,  tekort aan medicijnen en apparaten nodig voor verschillende behandelingen, ernstige problemen bij ICU, NICU en PI-CU het AZP is blijven werken aan het vernieuwen en uitbreiden van de vele gebouwen en afdelingen die belangrijk zijn voor de toekomst, vooral met het oog op de ontwikkelingen binnen de olie- en gasindustrie in Suriname. “De gezondheidssector is altijd belangrijk geweest voor de regering en continu zijn wij bezig te kijken hoe wij de zorg beter kunnen maken voor de mensen”, zegt de president.

Santokhi bezocht gisteren binnen het terrein van AZP onder andere de ICU, de nieuwe in aanbouw zijn-de Angiokamer, Niersteenvergruizing en Oncologie Unit, de NICU en PICU en het Suriname Eye Centre. Ook kreeg hij een presentatie van onder andere IBT Engineering Consultants over de vorderingen van de in aanbouw zijnde afdelingen bij het ziekenhuis. “Ik ben tevreden als ik zie dat er is gewerkt en er vorderingen zijn geboekt. De regering is aan de andere kant ook bezig met plannen om zaken als het grote tekort aan personeel op te lossen. De gezondheidssector heeft continu onze aandacht”, besluit hij.

Foto: AZP-directeur Claudia Redan gaf president Chandrikapersad Santokhi en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en hun staf een rondleiding op het terrein van het ziekenhuis…[+]