Joshua kan op Wembley na drie jaar weer titel pakken

0K8A2861.jpg (1000×600)

BOKS – Anthony Joshua is er klaar voor om zich weer te laten gelden in de top van het boksen. De 34-jarige Britse zwaargewicht strijdt morgen in een volgepakt Wembley met zijn landgenoot Daniel Dubois om de IBF-titel.

De titel was eigenlijk in handen van Oleksandr Usyk, die ook de kampioensgordels van de bonden WBA, WBC, WBO en IBO in bezit heeft. De Oekraïner deed afstand van zijn IBF-titel, omdat hij geen kans zag om het tegen zijn uitdager Dubois op te nemen.

Joshua kroonde zich in de afgelopen jaren twee keer tot zwaargewichtkampioen. In 2019 raakte hij zijn drie titels (kort) kwijt aan Andy Ruiz en twee jaar later werd hij onttroond door Usyk. Daarna kwam hij ook in een rematch tekort.

Na een paar zeges krijgt Joshua nu dus de kans op de IBF-titel. “Ik voel me gezegend dat ik weer terug ben en dat ik mezelf kan bewijzen. Ik ben zowel fysiek als mentaal topfit”, zei Joshua donderdag op de laatste persconferentie in de aanloop naar het gevecht met Dubois.

“Ik heb wat oude gevechten van mezelf teruggekeken om mezelf eraan te herinneren wat ik allemaal kan. Ik ben moeilijk te verslaan, maar dat geldt ook voor Daniel. We lijken wel een beetje op elkaar. Moge de beste winnen. Ik wens hem en zijn team veel succes.”

Met Dubois treft Joshua, die tot zijn nederlaag van 2019 tegen Ruiz onaantastbaar was in het zwaargewicht, een 27-jarige landgenoot. Ze hebben veel met elkaar getraind en kennen elkaar dus goed. Dubois verloor vorig jaar een titelgevecht van Usyk.

De Britse pers zocht uit dat Joshua een keer neerging tijdens het sparren met Dubois. “Hij raakte me toen goed”, zei Joshua. “Maar we hebben wel honderden rondes met elkaar gespard. Zaterdag krijg ik de kans om hem terug te pakken. Ik kijk ernaar uit.”

Naar verwachting betreden Joshua en Dubois zaterdag tegen middernacht de ring op Wembley, waar 96.000 mensen getuige zullen zijn van het gevecht. Veel boksliefhebbers hopen nog altijd op een Britse clash tussen Joshua en Tyson Fury. (NU)…[+]