Branden op Braziliaanse suikerplantages stuwen suikerprijs verder op

3 branden

BRASILIA – Braziliaanse suikerplantages worden geteisterd door brand, voortkomend uit extreme droogte. Daardoor dreigt de suikerprijs deze week met 16 procent te stijgen. Dat is sinds 2008 niet meer zo hard gegaan.

Op de velden waar brand heeft gewoed, moeten boeren nieuwe suikerriet planten. Daardoor zal de oogst volgend jaar ook tegenvallen, verwachten handelaren. De prijzen van chocola en snoep in de Nederlandse schappen kunnen daardoor ook verder stijgen.

Op de grondstoffenmarkt in New York ligt de prijs op koers om in een week bijna 16 procent te stijgen. Dit zou de grootste toename op weekbasis sinds augustus 2008 betekenen.

Suikerboeren in Brazilië kampen al sinds oktober vorig jaar met droogte en branden. In een deel van het land is het aantal branden deze zomer gestegen tot recordhoogte.

“De droge omstandigheden en mogelijke daling in de productie zijn al langer bekend, maar recente berichten hebben de zorgen verergerd”, zegt marktanalist Mark Bowman. Ook komende week blijft Brazilië kampen met droogte, al is er wel wat regen voorspeld.

Eerder deze week steeg de prijs van Braziliaanse arabicabonen tot het hoogste niveau in dertien jaar. Ook die oogst gaat gebukt onder de droogte. (NU)…[+]