Amerikaanse Secret Service erkent slechte communicatie rond aanslag Trump

NEW YORK – De beveiliging van het gebouw van waar presidentskandidaat Donald Trump in juli werd beschoten, is niet goed besproken. Dat concludeert de Secret Service na intern onderzoek. Ook heeft de dienst de lokale politie onvoldoende voorbereid op de noodzakelijke veiligheidstaken.

De Secret Service presenteerde vrijdag een samenvatting van het lopende onderzoek. Het is niet bekend wanneer het definitieve onderzoek wordt gepubliceerd. Onder meer de voorbereiding op en de communicatie tijdens de bijeenkomst schoot ernstig tekort, zei interim-chef van de dienst Ronald Rowe. Hij vervangt de voormalige chef van de dienst, Kimberly Cheatle, die is afgetreden naar aanleiding van de aanslag op Trump.

De Secret Service had al ingeschat dat het weiland bij het plaatsje Butler in de staat Pennsylvania risico’s met zich meebracht voor Trump. Toch zijn er volgens het rapport geen stappen genomen om die risico’s in te dammen. Eenmaal op het terrein wist de Secret Service niet precies wie er van de lokale politie betrokken was bij het evenement en waar deze agenten zich bevonden. Ook de communicatie met de lokale politie liet te wensen over.

Tijdens de bijeenkomst wist niet iedereen bij de lokale politie dat de Secret Service andere radiofrequenties gebruikte dan agenten zelf. Daardoor kwamen niet al hun boodschappen aan. Weer andere agenten communiceerden met hun mobieltjes, waardoor die berichten vervolgens niet bij de Secret Service terechtkwamen. Mede daardoor was niet iedereen op hetzelfde moment op de hoogte van de aanwezigheid van de schutter.

Een twintigjarige man, Thomas Matthew Crooks, wist tijdens de verkiezingsbijeenkomst van Trump op het dak van een gebouw te klimmen. Vanaf die plek loste hij acht schoten op Trump. Eén persoon kwam daarbij om het leven, twee anderen raakten zwaargewond. Trump zelf liep een kleine wond aan zijn oor op. Crooks werd kort nadat hij zijn schoten had gelost, doodgeschoten door scherpschutters van de Secret Service. (NU.nl)…[+]