Duitsland stuurt sinds invoeren grenscontroles 182 mensen weg bij westgrens

4 Duitsland stuurde sind

DUITSLAND – Duitsland heeft in de eerste vier dagen sinds het invoeren van grenscontroles, 182 mensen teruggestuurd die bij de westelijke grens het land illegaal probeerden binnen te komen. De grenscontroles werden afgelopen maandag ingevoerd.

De krant Welt am Sonntag meldt dat van maandag tot en met donderdag honderd illegalen onmiddellijk zijn teruggestuurd langs de grens met Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. In totaal werden 182 mensen betrapt die Duitsland binnenkwamen, zonder daar het recht toe te hebben.

Er zijn ook drugssmokkelaars aangehouden en andere wetsovertreders gepakt. Zo werd donderdagmiddag aan de Nederlandse grens ten oosten van Venlo een inreizende Bulgaar gecontroleerd. Hij bleek in Berlijn nog een celstraf van een half jaar te moeten uitzitten.

De landelijke politiechef, Uli Grötsch, noemt de steekproefsgewijs uitgevoerde grenscontroles een succes. Volgens de politie hebben de grenscontroles over het algemeen niet tot grote verkeersproblemen geleid en zijn ze “rimpelloos” verlopen. Een woordvoerder van de politie in Hannover zei dat “de klassieke route” van illegale migranten hoe dan ook niet over de Nederlands-Duitse grens loopt.

De extra controles aan de grenzen met België, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Nederland werden afgelopen maandag ingevoerd. Langs de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland worden die al sinds oktober 2023 uitgevoerd en aan de Oostenrijkse grens sinds 2015.

De Duitse verscherpte grensbewaking stuit op veel kritiek in de Europese Unie, omdat dit in strijd zou zijn met de waarden van de unie. Toch zijn er ook landen, waaronder Nederland, die dezelfde maatregel overwegen. (NU.nl)…[+]