Misiekaba houdt NDP spiegel voor

6 Misiekaba houdt NDP

Gaat niet voor business as usual

 

PARAMSRIBO РAndr̩ Misiekaba is na een lange afwezigheid teruggekeerd bij de Nationale Democratische Partij (NDP), maar zonder een rooskleurige boodschap. Tijdens een kadermeeting afgelopen weekend in partijcentrum Ocer waarschuwde hij de achterban dat de partij zich niet in de illusie moet koesteren dat het business as usual zal zijn als de NDP weer aan de macht komt. Hij stelt dat de uitslag van de verkiezingen in 2020 een duidelijk signaal was dat er fouten zijn gemaakt en dat de partij deze zal moeten erkennen.

Misiekaba nam tijdens zijn toespraak geen blad voor de mond en refereerde aan verschillende politieke leiders die Suriname hebben gediend als president, waaronder de huidige president Chandrikapersad Santokhi. Volgens Misiekaba hebben alle leiders, inclusief Santokhi, bijgedragen aan de ontwikkeling van het land. Zijn opmerking over de zittende president viel echter niet in goede aarde bij de partijleden, die duidelijk hun ontevredenheid over het huidige beleid lieten blijken. Toch stond Misiekaba op zijn standpunt en wees erop dat alle genoemde leiders, inclusief voormalig president en erevoorzitter van de NDP, Desi Bouterse, fouten hebben gemaakt. Ook deze opmerking zorgde voor verdeelde reacties in de zaal.

Misiekaba legde uit dat hij tijdens zijn afwezigheid uit de politiek, de afgelopen vier jaar, de tijd heeft genomen voor zelfreflectie. In die periode heeft hij zijn eigen zwaktes onder de loep genomen en geconcludeerd dat de NDP nog steeds de partij is die verandering in Suriname kan brengen. Tegelijkertijd erkende hij dat de partij intern hervormingen moet doorvoeren om die verandering mogelijk te maken.

Wat Misiekaba echter trouw is gebleven, zijn de idealen van de revolutionaire beweging van de jaren tachtig van de vorige eeuw, onder leiding van Desi Bouterse. Volgens hem moeten die idealen nieuw leven worden ingeblazen om de partij en het land naar een nieuwe fase van ontwikkeling te brengen. De tijd van zelfgenoegzaamheid is voorbij, meent de gewezen parlementariër en minister…[+]