Jongen die 73 jaar geleden ontvoerd werd, is levend teruggevonden

8

OAKLAND – In 1951 raakte de zesjarige Luis Armando Albino uit het Amerikaanse Oakland vermist. Bijna iedereen had de hoop opgegeven om hem ooit terug te vinden. Behalve zijn nicht. Zij slaagde erin hem terug te vinden, maar liefst 73 jaar later.

Luis Armando Albino werd op 21 februari 1951 ontvoerd toen hij samen met zijn tienjarige broer aan het spelen was in een park in West Oakland. Een vrouw beloofde Luis snoep, en lokte hem zo mee, weg van het park. Ze nam de kleine Luis mee naar New York, duizenden kilometers verder. Samen met haar partner bracht ze Luis groot, alsof hij hun eigen zoon was. Zonder te weten dat hij op jonge leeftijd ontvoerd werd, leefde Luis een normaal leven. Hij werd brandweerman, vader en later ook grootvader.

De echte moeder van Luis was een van de weinigen die steeds is blijven zoeken naar haar zoon. Tot 2005, toen ze op 92-jarige leeftijd overleed. Alida Alequin, de 63-jarige nicht van Luis, nam dit jaar de zoektocht over. Aan de hand van DNA-testen en informatie uit krantenartikelen, ging ze op zoek naar de waarheid. Met de hulp van de lokale politie, de FBI en het Ministerie van Justitie slaagde ze er uiteindelijk in Luis terug te vinden. Volgens de politie heeft het nichtje “een integrale rol gespeeld in het vinden van haar oom”.

Er volgde een langverwachte reünie tussen Luis en zijn broer Roger. “Ze grepen elkaar vast en omhelsden elkaar stevig. Ze gingen zitten en praatten gewoon”, zei de nicht. Een blij weerzien, na maar liefst 73 jaar. Veel te lang, zo bleek, want Roger kreeg kort voor de reünie kanker en stierf een maand later. “Ik denk dat hij gelukkig is gestorven. Hij had vrede met zichzelf, wetende dat zijn broer was gevonden. Ik was zo blij dat ik dit voor hem kon doen en hem vrede kon brengen”, zei Alida. “Ook de moeder van Luis zou heel blij zijn geweest, zeker weten. Ze is hem nooit vergeten. Ze zei altijd dat hij nog leefde. Ze had hoop dat ze hem zou zien. Die hoop heeft ze nooit opgegeven”, klinkt het. “Ik was altijd vastbesloten om hem te vinden en wie weet kan mijn verhaal andere families helpen die hetzelfde meemaken. Ik zou zeggen: geef niet op.”

De vrouw, die Luis 73 jaar geleden ontvoerde, en haar partner, zijn inmiddels beiden overleden. Hoewel de zaak rond de verdwijning van Luis nu gesloten is, zegt de FBI dat het onderzoek rond de ontvoering nog steeds lopende is. (De Telegraaf) …[+]