Remco Evenepoel maakt favorietenrol waar en prolongeert wereldtitel

13.00 Remco Evenepoel maakt favorietenrol waar en prolongeert wereldtitel

WIELRENNEN – Na een spannende tijdrit heeft Remco Evenepoel de wereldtitel veroverd. De start was door kettingproblemen verre van ideaal voor de Belg en ook in de slotkilometer werd het nog enorm spannend, maar de Belg haalde het uiteindelijk nipt voor Filippo Ganna.

Na de zinderende WK-tijdrit van de vrouwen was het de beurt aan de mannen om een gooi te doen naar de regenboogtrui. Topfavoriet was Remco Evenepoel, die vorig jaar de wereldtitel pakte door Filippo Ganna en Josh Tarling te verslaan. Evenepoel won afgelopen zomer ook de tijdrit op de Olympische Spelen van Parijs.

Met een afstand van 46,1 kilometer inclusief twee klimmetjes was het parkoers op het lijf van Evenepoel geschreven. Toch was de concurrentie niet mals. Tadej Pogacar en Wout van Aert waren er weliswaar niet bij, maar met Tarling en Ganna stonden er twee gevaarlijke uitdagers aan het vertrek. Het grootste gevaar kwam in de beginfase echter van zijn eigen materiaal. Amper een minuut voor de start viel zijn ketting eraf. Een mecanicien kon in extremis op het startpodium de ketting er weer op leggen, waarna Evenepoel met een flinke portie adrenaline door zijn lijf alsnog van start kon gaan.

Ogenschijnlijk had het geen invloed op de Belg, al moest hij het wel doen zonder zijn vermogensmeter en dus op gevoel rijden. Na 12,5 kilometer dook hij met zes seconden onder de voorlopige toptijd van Filippo Ganna en deelde hij een eerste tik uit. Het verschil met onder anderen Ganna en Tarling (op twaalf seconden) was echter nog niet groot. In het klimgedeelte hield Ganna knap stand en gaf de Italiaan slechts drie tellen prijs, waardoor het verschil bij het tweede tussenpunt slechts negen seconden was. Alles was nog mogelijk.

Op het vlakke gedeelte leek Ganna de beste papieren te hebben, maar bleek er geen maat op Evenepoel te staan. De Belg pakte bij het voorlaatste tussenpunt plots negentien seconden op Ganna en kon de wereldtitel niet meer ontgaan. Dat gebeurde ook niet, al scheelde het nog bijzonder weinig. Doordat Ganna in de slotkilometer naar Primoz Roglic kon rijden, was het verschil op de finishstreep uiteindelijk slechts zes seconden. Voor Evenepoel leverde het na de olympische titel zijn tweede wereldtitel op rij op.

Ook de strijd om het brons was spannend. Jay Vine had de beste papieren na het tweede tussenpunt en leek zich al op te mogen maken voor de podiumceremonie, maar door een valpartij mochten Tarling, Affini en Küng plots toch weer dromen van een medaille. Affini trok aan het langste eind en voegde na zijn Europese tijdrittitel ook een bronzen WK-medaille toe aan zijn palmares. (AD)…[+]