Suriname dreigt van Werelderfgoedlijst te worden geschrapt

1 Suriname kan volgend jaar mogelijk

PARAMARIBO – Tijdens een onlangs gehouden persconferentie over monumentale gebouwen werd ook gesproken over de bouw van de nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblée (DNA). Mandela Jap-A-Joe, voorzitter van de commissie Monumentenzorg, vertelde dat dit gebouw officieel geen monument is. Het oude gebouw was officieel verbrand voordat de Monumentenwet tot stand kwam en gebouwen in de binnenstad tot monument werden benoemd. De voorzitter zei verder dat de locatie van dit gebouw wel belangrijk is binnen de World Heritage Site en dat het ook van belang is om aan te geven dat het poortgebouw zich dicht bij het DNA-gebouw bevindt, waardoor het om een soortgelijke kwestie gaat.

Site-manager Stephen Fokké gaf aan dat de fundering van de nieuwe vergaderzaal al is aangelegd en dat er een commissie van de Unesco is geweest, waarbij een aantal aanbevelingen zijn gedaan. Een van deze aanbevelingen was dat dit gebouw een etage lager moest worden gemaakt en dat er aanpassingen aan het ontwerp nodig waren. Er is hier echter niet voor gekozen, en volgens de bevindingen van de International Council on Monuments and Sites vormt het ontwerp een bedreiging voor de “outstanding universal value”. Als alles volgens plan verloopt, valt volgend jaar het doek voor Paramaribo. Elk jaar vergadert het Werelderfgoedcomité, en omstreeks juli, augustus of september 2025 vindt de volgende vergadering plaats. Wat Paramaribo betreft, zijn er twee opties: of we worden volledig geschrapt van de Werelderfgoedlijst, wat een blamage zou zijn, of Paramaribo wordt geplaatst op de lijst van “world heritage in danger”. Het is dus afwachten wat er met Paramaribo gebeurt, aldus Fokké.

“Het probleem nu is dat er een precedent is geschapen doordat men is doorgegaan met de bouw volgens het oude ontwerp en de aanbevelingen heeft genegeerd, zoals die over de parkeergarage en het poortgebouw”, stelt Fokké.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), die ook aanwezig was op deze persconferentie, gaf aan dat het belangrijk is dat vanuit zijn ministerie alles wordt gedaan om duidelijk te maken dat we een aantal internationale verantwoordelijkheden serieus moeten nemen. Een internationale conventie staat boven de wetten van ons land, en we zien hier dat reacties zijn uitgewisseld en brieven zijn verstuurd. De regering heeft recentelijk de laatste brief verstuurd vanuit het Ministerie van Openbare Werken, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en OWC om aan te geven dat op basis van de laatste reacties van Icomos onze reactie is verstuurd. Daarna bleef het stil, maar de bouw gaat door. Volgend jaar zullen wij vernemen, tijdens de centrale vergadering, wat de sancties kunnen zijn en of er wellicht door de vingers wordt gekeken. Ik denk dat Suriname erop gewezen zal worden dat regels regels zijn en dat we ons aan de conventie moeten houden, aldus de minister…[+]