IMF wil binnen drie maanden strenger fiscaal beleid

5 IMF wil binnen drie maanden

PARAMARIBO – Hoewel Suriname met succes de zevende evaluatieronde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft doorstaan, lijkt het zwaarste deel van het herstelprogramma nog te komen. Het IMF verwacht dat de regering strengere fiscale maatregelen treft. Dit betekent dat de overheid snel en agressief moet optreden om belastinginkomsten te verhogen en inefficiënties in het huidige systeem te corrigeren.

 

Het verhogen van de belastingopbrengsten is geen eenvoudige taak, vooral gezien de institutionele zwaktes binnen cruciale overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en de douane. Financiënminister Stanley Raghoebarsing onderkent de uitdaging om de gewenste inkomstenverhoging te realiseren. “We doen veel moeite om belastingen en niet-belastingmiddelen omhoog te krijgen”, zegt de minister. Het kabinet heeft drie maanden de tijd om concrete stappen te zetten, want dan vindt de volgende IMF-evaluatie plaats. “Er vertrekken mensen, en de systemen moeten worden verbeterd. We moeten daarin investeren en ervoor zorgen dat we de komende tijd meer tijd en moeite steken in het versterken van onze inkomensstromen”, aldus de minister.

 

Het IMF heeft de regering erop gewezen dat verdere voortgang van het herstelprogramma afhankelijk is van de structurele verhoging van de staatsinkomsten. De laatste fase van het herstelprogramma, dat gericht is op het brengen van langdurige economische stabiliteit, vereist dat de regering een sterkere financiële basis legt…[+]