Bemanningsleden ISS na ruimtereis van een jaar veilig teruggekeerd op aarde

4 Bemanningsleden ISS na ruimtereis van een jaar

BAJKONOER – Drie bemanningsleden van het ISS zijn gisteren veilig teruggekeerd op aarde. Twee van hen, de Russen Oleg Kononenko en Nikolaj Tsjoeb, verbleven 374 dagen achter elkaar in het internationale ruimtestation. Nog nooit verbleven mensen zo lang aan een stuk in dat complex. De twee kosmonauten waren in september vorig jaar gelanceerd.

Het vaartuig met Kononenko, Tsjoeb en de Amerikaanse Tracy Dyson landde gecontroleerd op de uitgestrekte steppe van Kazachstan, hangend aan parachutes. Dyson was in maart aangekomen in het ISS en keert na een halfjaar terug op aarde. Kononenko en Tsjoeb hebben tijdens hun verblijf 5984 rondjes om de aarde gedraaid, goed voor een afstand van ruim 255 miljoen kilometer. Kononenko vierde tijdens de missie zijn zestigste verjaardag.

Voor Kononenko was het de vijfde ruimtereis. Hij heeft nu 1111 dagen in een baan rond de aarde doorgebracht. Hij is de enige met meer dan duizend dagen ervaring in het heelal. De Rus maakte zijn debuut in april 2008. Hij verbleef toen ruim 196 dagen in het ISS, tot zijn terugkeer op aarde in oktober van dat jaar. In 2011 en 2012 was hij reisgenoot van de Nederlander AndrĂ© Kuipers. Samen verbleven ze toen 190 dagen in ruimtestation ISS. Voor beiden was het de tweede ruimtemissie. Ook van juli 2015 tot december 2015 en van december 2018 tot juni 2019 was Kononenko in een baan rond de aarde. (De  Telegraaf)…[+]