Schaakdelegatie presteert goed in Boedapest

23.00 Schaakdelegatie presteert naar behoren in Boedapest

SCHAKEN – “De schaakdelegatie heeft redelijk tot goed gepresteerd”, zegt Marlon Kaslan, voorzitter van de Surinaamse Schaakbond (SSB). Tijdens de 45e Schaakolympiade in Boedapest, Hongarije, eindigde Suriname op de 142e plaats bij de heren en op de 102e plaats bij de dames.

“Het herenteam speelde knap gelijk tegen een sterker Jordanië in de laatste ronde; het werd 2-2. De dames hadden het iets makkelijker, omdat twee schakers van Eritrea niet kwamen opdagen, waardoor Suriname met 4-0 won.” Van de elf gespeelde ronden won het damesteam vijf keer en verloor zes keer. Het team eindigde met tien competitiepunten op de 102e plaats, terwijl het als 114e was gerangschikt bij de start. Het herenteam had moeilijkere tegenstanders. Het won vier van de elf partijen, speelde één keer gelijk en verloor zes keer. Het herenteam eindigde met negen competitiepunten.

“De SSB mag tevreden zijn met de prestaties van zijn schakers. Voor vijf van de tien spelers was dit hun eerste Olympiade, wat dit evenement ook tot een belangrijk meetmoment maakte. Het damesteam greep nipt naast de bronzen medaille in zijn groepscategorie. Hoewel het team evenveel punten had als Mozambique, zorgde een betere tiebreak ervoor dat Mozambique er met het brons vandoor ging.”

De absolute kampioen van deze Schaakolympiade, zowel bij de heren als bij de dames, is India. Bij de heren werd India ongeslagen kampioen met 21 competitiepunten uit 11 partijen. Alleen tegen Oezbekistan, de overall nummer twee met 17 punten, speelden het land gelijk. De Verenigde Staten werden derde, eveneens met 17 punten.

Bij de dames verloor India slechts één partij, tegen Polen, en speelde gelijk tegen de Verenigde Staten. India werd kampioen met 19 punten, gevolgd door Kazachstan met 18 punten. De Verenigde Staten eindigden als derde met 17 punten…[+]