VOS-studenten krijgen deel inschrijfgeld terug

PARAMARIBO – Alle studenten van het voortgezet onderwijs voor senioren (vos) kunnen tussen nu en 31 oktober een aanvraag indienen om een deel van het inschrijfgeld terug te krijgen. Dit zei Rabia Abdoelrahman van de Nationale Ontwikkelingsbank tijdens een persconferentie wat betreft het Studiefinancieringsfonds. Zij kunnen tot 31 oktober een aanvraag indienen om hiervoor in aanmerking te komen. Dit is bestemd voor het schooljaar 2024-2025 en er zal dan geëvalueerd worden of dit project zal worden gecontinueerd. Deze studenten moeten wel de Surinaamse nationaliteit hebben en zijn ingeschreven bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Er zullen maximaal vier kinderen per gezin worden geholpen, waarbij het eerste kind 20%, het tweede kind 25%, het derde kind 30% en het vierde kind 35% terugkrijgt als tegemoetkoming.
“Ze moeten ook een aanvraagformulier bij de bank of online indienen, er volgt dan een intake gesprek. Daarna kan er ook advies worden uitgebracht en dit gaat dan naar de raad van toezicht die goedkeuring geeft en hierna wordt de student opgeroepen om de leningsovereenkomst te tekenen, waarna de uitbetaling plaatsvindt. Het inschrijfgeld en het collegegeld worden rechtstreeks aan de onderwijsinstellingen uitbetaald en het maandelijkse leenbedrag wordt aan de student uitgekeerd en als er bijvoorbeeld een additioneel krediet is, bijvoorbeeld een laptop, dan wordt het geld naar het bedrijf dat deze laptop gaat verstrekken, overgemaakt”, aldus Abdoelrahman. De studenten kunnen tussen de SRD 225 tot
SRD 2000 lenen per maand.
Bij de studieleningen kunnen de studenten ook een prestatiebeurs krijgen, waarvan er vier varianten zijn en als zo een student bijvoorbeeld een fase heeft afgerond met tenminste 7,5 en hoger dan wordt de rente van januari 2024 tot en met december 2024 afgeboekt van de lening. Verder zei Abdoelrahman dat als de student de studie binnen de reële duur heeft afgerond hij dan een rentekorting krijgt over zijn studieperiode vanaf hij is ingeschreven tot de maand van afstuderen, dan wordt die rente van de lening afgeboekt.
Bij de nominale duur korting krijgt de student een renteloze lening. Dan wordt tijdens de studieperiode en de aflossingsperiode, de rente volledig afgeboekt van je lening.
Rondt de student zijn studie binnen de nominale duur af en heeft die een 7,5 en hoger, krijgt hij een korting op deze lening, waarbij hij iets minder aflost dan wat hij heeft geleend.
Tot augustus 2024 zijn er al 4100 leningen verstrekt uit het fonds Studiefinanciering, waarvan op dit moment 2500 nog actief zijn en 1600 hun lening al volledig terugbetaald hebben.
711 studenten zijn afgestudeerd en 315 hebben afgehaakt en er is natuurlijk nog een aantal studenten die nog studeren.
Abdoelrahman zei verder dat tot nu toe 70 studenten een aanvraag hebben gedaan voor een tegemoetkoming, waarbij voor ongeveer 50 studenten reeds is overgemaakt…[+]