Gullit wil nieuwe opvallende spelregel snel invoeren

15.00 Gullit wil nieuwe opvallende spelregel snel invoeren

VOETBAL – Ruud Gullit heeft maandagavond een nieuw idee opgeworpen voor in het voetbal. De oud-speler, voormalig trainer en huidig analist deed dat naar aanleiding van de wedstrijd Go Ahead Eagles – Ajax, waar Ajacied Davy Klaassen de bal op de hand kreeg maar er geen penalty werd gegeven.

Daar begreep de oud-speler van onder meer Feyenoord, PSV en AC Milan helemaal niets van. “Dat is toch een ongelofelijk moment?”, steekt hij van wal tijdens voetbalpraatprogramma Rondo. Klaassen blikte in zijn eigen zestienmetergebied de bal met zijn handen, maar de VAR greep in Deventer niet in. Eerder liet oud-topscheidsrechter Mario van der Ende aan Sportnieuws.nl al weten dat het een foute beslissing van de scheidsrechter was.

Gullit wil dat er voor zulke momenten een nieuwe regel wordt bedacht zodat coaches of spelers zelf ook wat te zeggen hebben over de VAR. Hij heeft wel een idee. “Eigenlijk zou je als coach een challenge moeten kunnen aanvragen. Dat je zegt: ‘hier moet de scheidsrechter even naar kijken’.”

Andere sporten zoals hockey hebben al een challenge-systeem. Als het aan Gullit ligt, wordt dat in het voetbal ook snel ingevoerd. “Met een challenge had de scheidsrechter zelf even kunnen gaan kijken.”

Overigens is er dit jaar in de voetballerij nog een experiment uitgevoerd tijdens de FIFA Youth Cup in het Zwitserse Zürich. Daar mocht de coach een challenge aanvragen tijdens de wedstrijd. Vanuit de FIFA klonken toentertijd positieve geluiden over het systeem. (SN)…[+]

 

Foto: Het moment van de handbal. Tot onbegrip van onder anderen Ruud Gullit wordt er geen penalty gegeven. (Foto: SN)