Finse dierentuin stuurt panda’s terug naar China omdat ze te veel kosten

8 Finse dierentuin stuurt panda's

FINLAND – Een dierentuin in de Finse stad Ahtari gaat twee reuzenpanda’s terugsturen naar China omdat de dieren te veel geld kosten. De panda’s verhuisden in 2018 naar Finland en het was de bedoeling dat de dieren vijftien jaar in het Scandinavische land zouden verblijven.

De reuzenpanda’s, genaamd Lumi en Pyry, kwamen in januari 2018 naar Finland nadat de Chinese president Xi Jinping tijdens een bezoek een gezamenlijke overeenkomst tekende om de dieren te beschermen, meldt Reuters.

De dierentuin hoopte dat de zeldzame panda’s meer bezoekers zouden trekken en investeerde meer dan 8 miljoen euro in een verblijf voor de dieren. Maar in plaats daarvan groeiden de schulden. Het bedrijf had te maken met jaarlijkse kosten van 1,5 miljoen euro voor het onderhoud van de dieren, waaronder een vergoeding aan China. Verzoeken om financiering bij de Finse regering in 2023 werden afgewezen.

Het duurde even totdat China toezegde de panda’s te willen terugnemen: de onderhandelingen hierover waren al drie jaar aan de gang. Nu is er dus een akkoord bereikt. De panda’s gaan binnenkort eerst een maand lang in quarantaine, waarna ze terug kunnen worden verscheept naar het Oost-Aziatische land.

China leent vaker panda’s uit, maar wel alleen aan bevriende landen. Deze handel in panda’s wordt ook wel pandadiplomatie genoemd. De dieren dienen als symbool voor een goede relatie.

Een woordvoerder van het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het teruggeven van de panda’s een zakelijke beslissing was en geen invloed zou moeten hebben op de relatie tussen Finland en China. De Chinese ambassade in Helsinki heeft niet gereageerd.  (NU.nl)25