Zorgpremie Nederland gaat weer omhoog

9 Zorgpremie Nederland gaat weer omhoog

NEDERLAND – De eerste zorgpremie voor 2025 gaat weer met 9,50 euro omhoog, waarschijnlijk volgen er meer premiestijgingen. Dit nieuws riep vragen op: is die stijging echt onontkoombaar? Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit van Maastricht beantwoordt de meest gestelde vragen.

Is die stijging van de zorgpremie echt onontkoombaar?

“Twee derde van de zorgkosten zijn salarissen, die stijgen dus door. We kunnen daar weinig aan doen. Automatisering, robots en nieuwe medicijnen zorgen vaak wel voor betere zorg en besparen artsen werk, maar die vindingen kosten ook geld.”

“Kosten beperken kan wel, zoals een tijdje terug in Griekenland en Portugal is gebeurd. Maar dat waren stevige bezuinigingen. Wij willen niet minder zorg of minder goede zorg. Als we de kwaliteit van zorg afschalen tot hoe het in Noord-Macedonië is, kun je kosten verlagen. Maar dat willen we niet.” ”

Gaan zorgpremies echt binnen drie jaar naar 200 euro doorstijgen?

Het zal voor velen een onaangename verrassing zijn, maar voor mij niet. Er zal een jaarlijkse kostenstijging zijn en de premie zal ook 20 à 25 euro oplopen omdat het kabinet vanaf 2027 het eigen risico wil verlagen (van 385 naar 165 euro, red.). Dat is realistisch.”

“Het kabinet wil de premiestijging compenseren via belastingverlagingen voor mensen met lage inkomens. Maar mijn ervaring is dat mensen de link niet leggen tussen de belasting via de loonstrook en de kosten van een zorgverzekering.”

 

Wat gebeurt er als je je zorgpremie niet meer kunt betalen door die premiestijgingen?

“Als het even niet lukt om je zorgpremie te betalen, kun je altijd een betalingsregeling krijgen. En ook het eigen risico mag je gespreid of later betalen. Het heeft uiteindelijk geen zin om de premie helemaal niet te betalen. Na een halfjaar niet betalen meldt de verzekeraar je aan bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor, red.) en dan zal een incassobureau de premie alsnog bij je innen.”    (Nu.nl)…[+]