Stratair wil nog geen vracht vervoeren voor SLM

7 SLM bericht over

PARAMARIBO – De wekelijkse vrachtvlucht van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) vanuit Miami naar Paramaribo is nog steeds niet in orde. Stratair wil nog niet voor dit bedrijf vliegen, omdat de SLM een schuld bij deze buitenlandse maatschappij moet inlossen. Kleine ladingen van personen worden nu met de reguliere passagiersvluchten meegenomen.

De wekelijkse vrachtvlucht (dinsdag) die door Stratair voor de SLM wordt uitgevoerd, ligt al weken stil. Waarnemend SLM-directeur Steven Gonesh zegt dat er de afgelopen periode onderhandeld is met de Amerikaanse Stratair. Deze onderhandelingen verlopen volgens de directeur vrij goed.

Hij geeft aan dat Stratair een van de crediteuren van de nationale carrier is en dat het gaat om oude schulden die nog betaald moeten worden. Deze schuld bedraagt enkele miljoenen Amerikaanse dollars. Volgens Gonesh is de SLM harde afspraken aan het maken met Stratair over het betalen van de openstaande schuld. Naar zeggen van het directielid heeft de nationale carrier al een deel van de schuld betaald. Desondanks is er nog geen zicht op de hervatting van de vrachtvluchten op dinsdag. In de tussentijd vervoert de SLM op passagiersvluchten kleine ladingen tussen Miami en Paramaribo, wat zes dagen per week gebeurt. Importeurs en exporteurs die grote ladingen moeten transporteren, zijn nu aangewezen op andere vrachtvervoerbedrijven. Ook voor wat minder grote ladingen en pakketten moeten personen uitwijken naar diverse lokale bedrijven.

Sinds het wegvallen van de dinsdagse vrachtvlucht van de SLM bieden diverse vrachtvervoerbedrijven hun diensten aan. Een van de bedrijven heeft zijn prijzen flink opgeschroefd. In een eerder interview had Gonesh gezegd dat onze nationale vliegmaatschappij niet tevreden is met de prestaties van het buitenlandse vrachtvervoerbedrijf. De SLM gaf aan dat Stratair vaker te maken heeft met vertragingen en annuleringen.

Wat betreft de Mid-Atlantische route zegt Gonesh dat het vliegschema van de SLM weer in orde is, nadat de maatschappij vorige week geconfronteerd werd met lange vertragingen. Voor de komende periode heeft de nationale carrier een toestel bij United Sky Carrier uit Duitsland ingehuurd. Het gaat om een wetleasecontract, wat inhoudt dat de SLM niet met eigen personeel op de route Paramaribo-Amsterdam vice versa moet opereren. Het vliegtuig en de crew van de betreffende maatschappij worden ingehuurd.

De waarnemend directeur geeft toe dat het aangaan van deze wetleaseovereenkomst zwaar drukt op het budget van de SLM, vooral omdat de SLM al met een miljoenenschuld kampt. Hij zegt dat er hard gewerkt wordt aan het vinden van een eigen vliegtuig. Echter, het proces voor het vinden van een wide-body passagiersvliegtuig verloopt niet al te soepel. “Internationaal is er een schaarste aan wide-body vliegtuigen, dus grote vliegtuigen. Dat is een probleem dat de SLM ervaart in het proces van het komen tot een eigen vliegtuig. Maar er zijn tekenen dat het goed moet komen”, aldus de directeur. De krant verneemt dat, vanwege het slechte betalingsbeleid van de SLM, buitenlandse maatschappijen niet happig zijn een vliegtuig te verhuren aan de nationale carrier…[+]