OW blijft probleem Weg naar Zee negeren

6 OW blijft Weg naar Zee 1

PARAMARIBO – Aangezien bij de kleine springvloed van 18 september het Ministerie van Openbare Werken (OW) niets heeft gedaan aan de coupures in de dam, hebben wij nu zelf de handen uit de mouw gestoken om de hulpdam achter het bedevaartsoord te verhogen. Dit zegt Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord Weg naar Zee.  Het ministerie heeft nooit iets van zich laten horen ondanks herhaaldelijke oproepen om de coupures in de dam aan te pakken.

“We zijn nu in de droge tijd en er zijn dan zware winden met hoge golven en met de komende springvloed van 18 oktober kan het gebied wegstromen”, aldus Bajnath. Het bedevaartsoord heeft alvast voorbereidingen getroffen door de dam te verhogen zodat het water niet op het terrein komt. Zo is de dam achter het bedevaartsoord nu 3 meter hoog. De voorzitter vertelt dat in het verleden er heel wat schade was aangericht aan het bedevaartsoord en hij daarom zelf ervoor had gezorgd dat de dam werd verhoogd. De effecten van de volgende springvloed van 18 oktober zullen volgens hem tussen 16 en 19 oktober effect hebben op het gebied. Deze springvloed zal dan ook gevaarlijk zijn voor de mensen van de Brantimakkaweg en Oedayrajsingh Varmaweg. Bajnath vreest dat het water de huizen dan helemaal zal binnendringen.

“Ik woon 36 jaar hier en ben al 25 jaar bezig hiermee en heb de regeringen Venetiaan, Bouterse en Santokhi brieven geschreven, maar het probleem is nog steeds niet opgelost. Er is 800 meter landinwaarts verloren gegaan”, stelt hij.

Hij vertelt verder dat de eerste aanplant van professor Naipal is verwoest. “De groene strook gaat niet helpen, er moet dus een betonnen dijk worden gemaakt, zo niet moet de regering de mensen een stuk grond geven waarop ze kunnen planten, want er is geen andere optie  meer. Weg naar Zee is in gevaar”, besluit Bajnath.

Fototekst: Gevreesd wordt dat het voortbestaan van het Bedevaartsoord te Weg naar Zee in gevaar is bij de komende springvloed van 18 oktober. OW heeft nog steeds niets gedaan aan de coupures in de dam…[+]