Recordhitte verwachtbaar bij start nieuw schooljaar

7 recordhitte verwachtbaar

PARAMARIBO – Volgende week mag de gemeenschap haar borst natmaken, omdat het nog heter gaat worden. De verwachting van de Meteorologische Dienst is dat de gevoelstemperatuur boven 44 graden zal zijn, wat als een recordhitte gezien mag worden. De samenleving gaat nu al gebukt onder extreem warme dagen met gevoelstemperaturen tussen de 39 en 42 graden.

Deze enorme hitte van 44 graden en meer zal ruim een week aanhouden. Doorgaans is oktober een van de warmste maanden van het jaar in Suriname. Maar de afgelopen twee jaren hebben wij te maken gehad met een extreem grote droge tijd als gevolg van de effecten van het weerfenomeen El NiƱo en de Intertropische Convergentiezone. Hoewel de dagelijks verwachte temperatuur tussen de 37 en 40 graden schommelt, ligt de gevoelstemperatuur een aantal graden hoger. Verwachte temperatuur is de werkelijke temperatuur die gemeten wordt in graden Celsius. Gevoelstemperatuur: dit is hoe warm het daadwerkelijk aanvoelt voor mensen rekening houdend met factoren zoals luchtvochtigheid en wind. Deze temperaturen zijn vaak hoger dan de gemeten temperaturen.

Met de verwachte weersvoorspelling rijst de vraag hoe onder andere het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hierop zal inspelen. De afgelopen jaren had het ministerie vanwege de hitte besloten dat leerlingen en studenten van basis-, voj- en vos-scholen in oktober en november tot 12.00 uur les volgen. Verder had het ministerie besloten dat ook middagscholen later konden aanvangen en wel om 17.00 uur in plaats van 16.00 uur. Tussen 12.00 en 16.00 uur is het namelijk het heetst van de dag. Met voorspellingen van nog warmer weer is het kijken welke extra maatregelen doorgevoerd zullen worden. Vooral hoe bepaalde scholen kampen met overvolle klassen en er een gebrek is aan kraanwater. De Meteorologische Dienst verwacht verder voor de komende maanden (oktober en november) geen neerslag…[+]