Pogacar is vergelijkingen met Merckx zat: “Ik schrijf mijn eigen verhaal”

17.00 Pogacar is vergelijkingen met Merckx zat

WIELRENNEN – Tadej Pogacar is de vergelijkingen met Eddy Merckx zat. De Sloveen treedt zondag in de voetsporen van de Belgische wielerlegende als hij in Zwitserland de wereldtitel verovert.

“Ik kan mezelf niet vergelijken met Merckx, want dat was voor mijn tijd”, zei Pogacar. “Het is vleiend, maar ook vervelend omdat je gewoon jezelf wil zijn. Je wil je eigen races rijden en je eigen verhaal schrijven, niet dat van iemand anders.”

Pogacar geldt als topfavoriet voor de regenboogtrui op het zware parcours in Zwitserland. Mocht hij daarin slagen, komt hij in een rijtje met Merckx en de Ier Stephen Roche. Zij zijn de enige renners die in hetzelfde jaar de Giro d’Italia en de Tour de France wonnen én wereldkampioen op de weg werden.

Roche presteerde dat in 1987 en Merckx in 1974. Pogacar won dit jaar voor het eerst de Giro d’Italia en voor de derde keer de Tour de France. Daarnaast zegevierde hij in Luik-Bastenaken-Luik en Strade Bianche.

Het WK-parcours lijkt Pogacar op het lijf geschreven. De wegwedstrijd telt 273,9 kilometer en liefst 4.470 hoogtemeters. De Sloveen aast op de regenboogtrui, die Mathieu van der Poel verdedigt. “De regenboogtrui staat Mathieu goed, maar zou mij ook passen. Het is mijn grote droom.” (NU)…[+]