Vierdaags pausbezoek aan België lijkt op sterrenshow

4 Vierdaags pausbezoek aan België lijkt op sterrenshow

BRUSSEL – De komst van paus Franciscus naar België lijkt op een sterrenshow. De Vlaamse krant De Standaard had het afgelopen weekend de paus al op de voorpagina staan van de weekendbijlage. De foto was zoals een popartiest geportretteerd zou worden staand in een open auto, zijn bewakers nog net zichtbaar in omfloerst licht evenals een cameraman, en met daaromheen alleen nog een vage indruk van een net niet zichtbare massa. Zijn aankomst donderdagavond op een militair vliegveld wordt live uitgezonden op de Vlaamse televisie. De paus komt dan aan vanuit Luxemburg.

Maar het vierdaagse bezoek is intussen ook omgeven door Belgische kerkschandalen. Woensdagavond werd op de valreep het lied geschrapt waarmee zondag het hoogtepunt van het pauselijk bezoek zou worden afgesloten: een door de European Broadcasting Union EBU, bekend van het Songfestival, uitgezonden mis. Tijdens die mis in het Brusselse Koning Boudewijnstadion zouden ruim 37 duizend live aanwezige misgangers het lied zingen. Probleem de componist is de onlangs overleden Belgische priester Paul Schollaert. Die had zich als priester schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. Maar dat zouden slechts enkelen binnen de kerk geweten hebben, onder wie de bisschop van Hasselt. Die laatste had eerder deze week al laten weten dat hij niet zal deelnemen aan de vieringen tijdens het pausbezoek. Aanleiding daarvoor is dat een lofzang van zijn hand op deze componerende priester tot vorige week op de website had gestaan van de Bisschoppenconferentie.

De paus spreekt vrijdag met ongeveer vijftien door de Belgische bisschoppen geselecteerde slachtoffers van seksueel misbruik. Het boegbeeld van het aankaarten van het  in de Belgische katholieke kerk, de gepensioneerde priester Rik Devillé, heeft die geplande ontmoeting al een schijnvertoning genoemd. Met dat hele bisschoppelijke selectieproces en het tijdverlies dat speelt bij de vertalingen, zo stelt Devillé, zal het in het hiervoor uitgetrokken uur waarschijnlijk niet tot een echt gesprek kunnen komen. De aanleiding voor het pauselijk bezoek is de 600e verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven. Hier gaat de paus vrijdag op bezoek. Behalve de mis in het Brusselse stadion is er verder nog een bezoek gepland aan het koninklijk paleis in Laken en een viering in de grote basiliek van Koekelberg in Brussel.   (De Telegraaf)…[+]